Vonja vissza a kegyetlen rendeletet!

Ez a cikk több mint 8 éves.

4_bd_kicsi.jpgTisztelt Tarlós István főpolgármester!

Ön előterjesztett egy rendeletet, amely azokat a közterületeket jelöli ki a fővárosban, ahol az életvitelszerű közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. Jelen levelünkben arra kérjük Önt, hogy a kirekesztő rendeletet vegye le a november 14-i közgyűlés napirendjéről és vonja azt vissza. Ezzel együtt arra is kérjük, hogy tegyen javaslatot a hajléktalanság megelőzésére és arra, hogy a fővárosban hogyan juthatnak megfelelő lakhatáshoz azok, akik jelenleg az utcán kénytelenek élni. Mi nem azért küzdünk, hogy az utcán aludhassunk, hanem azért, hogy a város vezetése a probléma súlyának megfelelően kezelje a hajléktalanságot és a felületi kezelés helyett a probléma gyökerét oldja meg.

Bizonyára Ön is tudja, hogy ma Magyarországon a fedél nélküli emberek száma messze meghaladja a hajléktalanellátó-rendszerben rendelkezésre álló férőhelyek számát. Maga Pintér Sándor belügyminiszter erősítette meg, hogy jelenlegi formájában a hajléktalanellátó-rendszer nem tud mindenkinek helyet biztosítani. A téli időszakban a fekhely nem feltétlenül jelent még ágyat sem, hanem esetleg egy-egy földre terített matracot vagy szivacsot az éjjeli menedékhelyeken. Ráadásul a szociális bérlakások száma és az elérhető lakhatási támogatások összege olyan alacsony, hogy szinte lehetetlen kijutni a hajléktalanságból.

A szabálysértési törvény a világörökségi területeket automatikusan tiltott zónává tette a hajléktalan emberek számára, és felhatalmazta az önkormányzatokat további területeket kijelölésére. Az Ön által korábban megfogalmazottakkal ellentétben ez a rendelet lényegében egész Budapestet hajléktalanmentes övezetté nyilvánítja, ideértve a tömegközlekedési megállókat és azok 50 méteres körzetét, több tucat aluljárót, valamint ezek 50 méteres körzetét, a játszótereket és azok 100 méteres körzetét, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi és oktatási intézményeket és azok 100 méteres körzetét, a hidakat és felüljárókat, és az ezek megközelítésére szolgáló lépcsőket. Miközben Ön november 12-én bejelentette, hogy az elfogadott rendeletben „a tiltott területek között a járdák nem fognak szerepelni”, a Főváros hivatalos honlapján szereplő rendelettervezetben továbbra is szerepel „minden burkolt járda” mint tiltott terület. Ebből a listából is egyértelmű, hogy Ön lényegében egész Budapestről ki kívánja tiltani a hajléktalan embereket! Ez nemcsak embertelen és ésszerűtlen, de még a kormány képviselője szerint is jogszerűtlen. Kontrát Károly államtitkár ugyanis kijelentette: „Amennyiben az önkormányzatok a területek egészét vagy – indokolatlanul – annak többségét tiltott zónaként jelölik ki, úgy visszaélnének a kapott felhatalmazással és jogalkotási jogkörrel. A joggal való visszaélés pedig tiltott magatartásnak minősül.”

Főpolgármester úr! Mi nem jókedvükben élünk az utcán. Azért vagyunk ilyen helyzetben, mert túl szegények vagyunk ahhoz, hogy egy lakást vagy szobát fenntartsunk. Különösen embertelen, hogy a szabálysértési törvény szerint a „visszaesőket” azonnal lehet elzárással büntetni. Vagyis, ha valaki arra kényszerül, hogy az utcán éljen, és nincsen hova mennie – ami több ezer társunkra igaz – akkor helyzeténél fogva „visszaeső” elkövető válik belőle. Vajon az a cél, hogy hajléktalan emberek töltsék meg a börtönöket?

Azzal, hogy kitilt minket a városból, nem oldja meg a hajléktalanság problémáját, csak eltünteti szem elől. Mi nem ingyenlakásokat akarunk – ahogy Ön azt előszeretettel terjeszti – csupán azt kérjük, hogy a hajléktalan emberek üldözése helyett az idejét, energiáját és a közösség pénzét a lakásszegénység valódi megoldásainak kidolgozására fordítsa többek között a szociális bérlakás-rendszer fejlesztésével, érdemi lakhatási támogatással, és az üres ingatlanok felhasználásának ösztönzésével. Kérjük, hogy vonja vissza az embertelen rendeletét, és a büntetés helyett dolgozzon a valós megoldásokon!

A Város Mindenkié javaslatai a hajléktalanság megelőzésére és csökkentésére

2013. november 13.                                                                                      A Város Mindenkié csoport tagjai

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.