Azért vagyunk ma itt a Fővárosi Közgyűlésben…

Ez a cikk több mint 8 éves.

miert_1.jpgAzért vagyunk ma itt, mert márciusban a kormánytöbbség az Alkotmánybíróság döntését megsértve beleírta az Alaptörvénybe, hogy a hajléktalanság büntethető.

Azért vagyunk ma itt, mert októberben a kormánytöbbség megszavazta azt a törvénymódosítást, ami Budapest egész belvárosában kényszermunkával, pénzbírsággal és elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánította a hajléktalanságot.

Azért vagyunk ma itt, mert ma szavazna a Fővárosi Közgyűlés arról az előterjesztésről, ami jelentősen kiterjesztené Budapesten azokat a területeket, amelyeken büntethető a hajléktalanság.

Azért vagyunk itt, mert a kerületi önkormányzatok további területeket jelöltek meg, amelyeken büntethető lenne a hajléktalanság.

Azért vagyunk itt, mert elfogadhatatlannak tartunk minden olyan intézkedést, ami nem a hajléktalanság, hanem a hajléktalan emberek ellen irányul. Elfogadhatatlannak tartunk minden olyan intézkedést, ami a jogállamiság, az emberiesség, és a szolidaritás ellen irányul.

Egyetértünk az Alkotmánybírósággal abban, hogy a hajléktalanság büntetésének nem legitim, alkotmányos indoka a hajléktalan emberek közterületekről való eltávolítása.

Alkotmányellenes, ha az állam a büntetés eszközeivel kényszeríti a hajléktalan embereket a szociális szolgáltatások igénybe vételére.

A kirekesztés, a megkülönböztetés, a hajléktalan emberek eltüntetése nem megoldja, hanem súlyosbítja a fedél nélkül élő emberek helyzetét.

Azért vagyunk itt, mert hisszük: minden ember egyenlő, hisszük, hogy felelősséggel tartozunk egymásért, és hisszük, hogy a hajléktalanság nem a hajléktalan emberek bűne, hanem egy igazságtalan társadalmi berendezkedés következménye.

Olyan Magyarországon, olyan Budapesten szeretnénk élni, ahol a kormány és a városvezetés nem a hajléktalan emberek kirekesztésén, megbélyegzésén és büntetésén dolgozik. Ahol a kormány és a városvezetés azon dolgozik, hogy mindenkinek legyen otthona.

Olyan országban, olyan városban szeretnének élni, ahol a tisztesség, az igazságosság és a szabadság nem csupán szavak, hanem a közpolitika alapelvei.

Azért vagyunk ma itt, hogy Tarlós István vonja vissza a hajléktalan emberek hatósági üldözéséről szóló előterjesztését; hogy a fővárosi önkormányzat a kormánnyal és a kerületi önkormányzatokkal együttműködve kidolgozzon egy olyan lakhatási stratégiát, ami megfizethető lakhatáshoz segíti a hajléktalan embereket, és megelőzi az eladósodott családok hajléktalanná válását. Ehhez a lakásfenntartási támogatás jelentős növelésére, egy kiterjedt szociális bérlakás-hálózatra, tisztességes bérekre, és tisztességes nyugdíjakra van szükség.

Minden ember egyenlő!

Lakhatást, demokráciát, jogállamot!

Éljen a köztársaság!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.