A Város Mindenkié élőlánccal tiltakozik a Fővárosi Közgyűlésben

Ez a cikk több mint 10 éves.

kezdo.jpgNovember 14-én reggel 8 óra 15 perckor A Város Mindenkié hajléktalan és szövetséges tagjai, illetve szimpatizánsai kézen fogva, verseket szavalva és énekelve állták körbe a Fővárosi Közgyűlés dísztermét, hogy erőszakmentesen tiltakozzanak a rendelettervezet ellen, amely Budapest nagy részén büntethetővé tenné a közterület életvitelszerű használatát. Akciónkkal a fedél nélküli emberek jogait és méltóságát sértő rendelettervezet visszavonását követeljük.

Békésen tiltakozunk, mert állampolgári és felebaráti kötelességünknek éreztük kiállni egy olyan rendelet ellen, amely a legkiszolgáltatottabb emberek szabadságát, jogait és életterét korlátozza és bűnözőként megbélyegzi őket. Emberi jogokról olvasunk fel, József Attila verseit szavaljuk, és szegénységről éneklünk békésen, hogy kifejezzük, nem szeretnénk egy olyan országban és városban élni, ahol a politikai vezetés a kirekesztést és a rászorulók büntetését választja az emberségesebb megoldások, illetve a hajléktalan emberek üldözését, a hajléktalanság elleni fellépés helyett. 

Az elmúlt három évben a kormány és a Főváros rengeteg pénzt és energiát fordított arra, hogy eltüntesse szem elől a hajléktalan embereket. Ugyan az Alkotmánybíróság 2012 végén alkotmányellenesnek nyilvánította az utcán élést büntetését, az arra való felhatalmazást a kormány mégis az Alaptörvénybe írta. A szabálysértési törvény módosításával nyomán benyújtott, ma szavazásra kerülő fővárosi rendelet a világörökségi közterületek mellett többek között a tömegközlekedési megállókban és az azok 50 m-es körzetében, több tucat aluljáróban és azok 50 m-es körzetében, hidakon és felüljárókon, és az ezek megközelítésére szolgáló lépcsőkön, a játszótereken és azok 100 méteres körzetében, illetve a gyermekjóléti, gyermekvédelmi és oktatási intézményeknél és azok 100 méteres körzetében büntethetővé tenné az utca életvitelszerű használatát. A „minden burkolt járdára” vonatkozó abszurd tilalom utolsó pillanatban való kihúzása már nem sokat változtat azon, hogy a Főváros nagy részét „hajléktalanmentes övezetté” nyilvánítanák.

 

Békés akciónkkal célunk, hogy felhívjuk a képviselők figyelmét, ez a rendelettervezet egyrészt embertelen, mert veszélyezteti a megszokott lakókörnyezetükből menekülni kényszerülő hajléktalan embereket. Másrészt értelmetlen, mert nem oldja meg a lakhatási és hajléktalansági válságot. Mi nem támogatjuk az utcán élést, sőt, szeretnénk, ha mindenkinek jutna emberhez méltó lakás – de jelenleg nem ez a helyzet. Ma – ahogy azt a belügyminiszter is elismerte – Magyarországon nincs elég szállóhely a hajléktalan emberek számára. A legújabban a Főpolgármester úr által beígért tízezres, kies vásártérre szegregált téli hajléktalan elhelyezés is legfeljebb átmeneti tűzoltásként menne el. Mint ahogy a legtöbb szálló is csak krízis-megoldás, hosszútávon nem jelentenek kiutat, mert a legtöbbjük túlzsúfolt, és embertelen körülmények uralkodnak bennük. Ráadásul az érdemi lakáspolitikai hiánya miatt a szállókról nagyon keveseknek van továbblépési lehetősége, a lakásszegénységből viszont annál többen kerülnek az utcára.

Valljuk, hogy, a város mindenkié – minden nálunk vendégeskedő turistáé, és minden polgáré, így a lakással rendelkező, de a lakhatási gondokkal küzdő, a szállón élő, és a fedél nélkül élő polgároké is. Követeljük, vonják vissza a rendelettervezetet, és helyette dolgozzanak ki egy lakhatási stratégiát, amely valódi kiutat kínál a hajléktalan embereknek, megelőzi a tömeges lakásvesztést és segítséget nyújt a lakhatási szegénységben élők tízezreinek. A szociális bérlakásrendszer fejlesztése, az üres lakások felhasználása, illetve annak ösztönzése lenne a helyes irány a kiszolgáltatott emberek kitiltása és büntetése helyett.

Élő közvetítés az akcióról itt.

Fotók az eseményről itt (folyamatosan bővül)

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.