Ki és miért szórakozik a hajléktalan emberek álmaival?

Ez a cikk több mint 10 éves.

ingyenlakas_kicsi.jpgHajléktalanok is kaphatnak lakást vasárnaptól”.  „Vasárnaptól bárki kérhet lakást, aki rászorul”. Ezeket és más hasonló szalagcímeket olvashattunk a múlt hét végén a sajtóban. A cikkek arról szóltak, hogy a legrászorultabb devizahitelesek lakásait megvásároló Nemzeti Eszközkezelő felújításra szoruló állami tulajdonban lévő ingatlanokat is fog kapni, és hogy egy kormányrendelet módosítása folytán az Eszközkezelő ingatlanaira nemcsak devizahitelesek, hanem más rászorulók, köztük hajléktalan emberek is pályázhatnak.

Aztán pár nappal később kiderült, hogy óriási porhintés volt az egész. A kormányrendelet módosítása ugyan elvileg nyújt egy halvány reménysugarat a hajléktalan emberek számára, de ez valójában nem jelenti azt, hogy akár egyetlen otthontalan is valóban lakásba juthatna. Egyrészt ezeket az úgynevezett tartalék ingatlanokat is elsősorban a Nemzeti Eszközkezelő bérlőinek, vagyis a volt devizahiteleseknek szánják, másrészt ilyen ingatlanok egyelőre nem is léteznek, és első körben is csak 40 darabot fog átvenni a Nemzeti Vagyonkezelőtől majd valamikor az Eszközkezelő.

Nekünk, hajléktalan embereknek a leghőbb vágyunk az, hogy lakásban élhessünk. Sok év szállóról szállóra vándorlás, kunyhóban lakás, utcán alvás vagy ismerősöknél megtűrve meghúzódás után legyen egy hely, ahonnan dolgozni indulhatunk, ahova hazatérhetünk, ahol senki nem zaklathat és ahonnan senki nem küldhet el. Ez az álmunk. Az álmunk pedig erőt ad nekünk a mindennapokban ahhoz, hogy felkeljünk és tovább küzdjünk a megvalósításáért. Nagyon rossz és nagyon káros az, ha azt mondják vagy éreztetik veled, hogy karnyújtásnyira kerültél ettől, aztán kiderül, hogy átvertek.

Nem tudjuk, hogy újságírói vagy politikusi hozzá nem értés, vagy tudatos manipuláció, esetleg ezek mindegyikének eredménye volt-e a félreinformálás. Viszont – sajnos – úgy érezzük, hogy megint egy olyan kelepcébe estünk, amikor packáznak szomorú helyzetünkkel. Nem tudjuk, nem értjük, kinek hajt hasznot, ha rendszeresen félre vezetik a polgárokat, ránk uszítva őket, felháborodást keltve, minket becsapva, kettéosztva az országot. Nem tudjuk, nem értjük miért jó valakinek, valakiknek tévedésnek beállítva azt a szándékosságot, ami a legelesettebb rétegben élő emberek álmait, reményeit öli meg.   Az biztos, hogy borzasztó rosszat tett, ráadásul a pórul járt devizahiteleseket és a hajléktalan embereket is szembehelyezte egymással.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.