Tarlós István egész Budapestet hajléktalanmentes területté nyilvánítaná

Ez a cikk több mint 10 éves.

fovaros_kicsi.jpgTisztelt Tarlós István főpolgármester!

Ön a közelmúltban számos szervezetet keresett meg, hogy véleményezzék azt a rendeletet, amely a fővárosban kijelöli azokat a közterületeket, ahol az életvitelszerű közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül. A Város Mindenkié hajléktalan és lakhatási nehézséggel küzdő emberek, valamint szövetségeseik érdekvédelmi csoportja, és az egyetlen olyan szervezet, amelyet a hajléktalanság által közvetlenül érintett emberek vezetnek. Noha éppen a mi véleményünket nem kérte ki a rendelet-tervezettel kapcsolatban, mi ezúton juttatjuk el Önhöz álláspontunkat.

Bizonyára Ön is tudja, hogy ma Budapesten (és az egész országban) a fedél nélküli emberek száma messze meghaladja a hajléktalanellátó-rendszerben rendelkezésre álló férőhelyek számát. Maga Pintér Sándor belügyminiszter erősítette meg, hogy jelenlegi formájában a hajléktalanellátó-rendszer nem tud mindenkinek helyet biztosítani. A téli időszakban a fekhely nem feltétlenül jelent még ágyat sem, hanem esetleg egy-egy földre terített matracot vagy szivacsot az éjjeli menedékhelyeken. Ráadásul a szociális bérlakások száma és az elérhető lakhatási támogatások összege olyan alacsony, hogy szinte lehetetlen kijutni a hajléktalanságból.

A szabálysértési törvény a világörökségi területeket automatikusan tiltott zónává tette a hajléktalan emberek számára, és felhatalmazta az önkormányzatokat további területeket kijelölésére. Az Ön által korábban megfogalmazottakkal ellentétben ez a rendelet lényegében egész Budapestet hajléktalanmentes övezetté nyilvánítja, ideértve a tömegközlekedési eszközök megállóit és azok 50 méteres körzetét, számos aluljárót és ezek 50 méteres körzetét, a játszótereket és azok 200 méteres körzetét, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési és felsőoktatási intézményeket és azok 200 méteres körzetét, a hidakat és felüljárókat, a fővárosi kezelésű főútvonalakat és ezek 50 méteres körzetét, és minden burkolt járdát.

Egyértelmű, hogy Ön egész Budapestről ki kívánja tiltani a hajléktalan embereket! Ez nemcsak embertelen és ésszerűtlen, de még a kormány képviselője szerint is jogszerűtlen. Kontrát Károly államtitkár ugyanis kijelentette: „Amennyiben az önkormányzatok a területek egészét vagy – indokolatlanul – annak többségét tiltott zónaként jelölik ki, úgy visszaélnének a kapott felhatalmazással és jogalkotási jogkörrel. A joggal való visszaélés pedig tiltott magatartásnak minősül.” Azt kérjük Öntől, hogy készítsen részletes térképet azokról a közterületekről, ahol a rendelet elfogadása esetén Budapesten NEM lesz büntetendő a hajléktalanság.

Főpolgármester úr! Mi nem jókedvükben élünk az utcán. Azért vagyunk ilyen helyzetben, mert túl szegények vagyunk ahhoz, hogy egy lakást vagy szobát fenntartsunk. Különösen embertelen, hogy a szabálysértési törvény szerint a „visszaesőket” azonnal lehet elzárással büntetni. Vagyis, ha valaki arra kényszerül, hogy az utcán éljen, és nincsen hova mennie – ami több ezer társunkra igaz – akkor helyzeténél fogva „visszaeső” elkövető válik belőle. Vajon az a cél, hogy hajléktalan emberek töltsék meg a börtönöket?

Azzal, hogy kitilt minket a városból, nem oldja meg a hajléktalanság problémáját, csak eltünteti szem elől. Mi nem ingyenlakásokat akarunk – ahogy Ön azt előszeretettel terjeszti – csupán azt kérjük, hogy a hajléktalan emberek üldözése helyett az idejét, energiáját és a közösség pénzét a lakásszegénység valódi megoldásainak kidolgozására fordítsa többek között a szociális bérlakás-rendszer fejlesztésével, érdemi lakhatási támogatással, és az üres ingatlanok felhasználásának ösztönzésével. Kérjük, hogy vonja vissza az embertelen rendeletét, és a büntetés helyett dolgozzon a valós megoldásokon!

A Város Mindenkié javaslatai a hajléktalanság megelőzésére és csökkentésére

A Város Mindenkié javaslatai az üres lakások hasznosítására

2013. október 30.                                                                                         A Város Mindenkié csoport tagjai

A rendelettervezet szövege innen letölthető

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.