Szekér András beszéde az Astorián

Ez a cikk több mint 8 éves.

andrás.jpgKedves Barátaim! Köszönöm, hogy meghívtatok az Üres Lakások menetére, és köszönöm, hogy elmondhatom a gondolataimat a mai nap kapcsán. Fontos problémára hívjátok fel a figyelmet a mai akcióval, és egyben egy nagy lehetőségre is – talán a magyarországi lakáspolitika legnagyobb kiaknázatlan lehetőségére.

Azért is örülök az Üres Lakások menetének, mert a több, mint 400 ezer üres lakás hasznosítására a Habitat for Humanity a Városkutatás Kft.-vel épp most dolgoz ki egy lakáspolitikai javaslatot. úgy gondoljuk, ezek a lakások jelenthetik a megoldást 300 ezer háztartás problémájára, akik jelenleg kiszorulnak a szociális bérlakás-rendszerből.

A Habitat for Humanity célja, hogy segítsünk a szegények lakhatási problémáin. Ez a probléma 1,5 millió embert érint Magyarországon. Úgy gondoljuk, hogy a szegénység minden magyar állampolgár problémája és felelőssége, nem csak az érintetteké. Úgy gondoljuk, hogy a szegények lakásproblémájának megoldásához széleskörű összefogás és jobb lakáspolitika szükséges. A Habitat ezért foglalkozik évek óta lakáspolitikai érdekérvényesítéssel. A saját eszközeinkkel abban szeretnénk segíteni, hogy Magyarországon igazságos és befogadó lakáspolitika érvényesüljön.

A mai magyarországi lakáshelyzetről Einstein egy mondása jut eszembe: „Nem fogja ugyanaz a gondolkodásmód megoldani a problémákat, amely létrehozta őket.”

Hogyan alkalmazható ez a mondás a mai helyzetre? Magyarországon jóval alacsonyabbak a jövedelmek, mint az EU átlaga. Ugyanakkor Magyarországon 2-3-szor akkora a magántulajdonban lévő lakások aránya, és tizedannyi a szociális bérlakások aránya, mint a gazdagabb országokban. Világszerte sokan látják úgy, hogy a lakástulajdont támogató lakáspolitika rugalmatlan lakásrendszer és pénzügyi buborékok kialakulásához vezet, míg a szegények számára egyszerűen nem jelent megoldást. Ez Magyarországon is igaz.

Ezek azok az ellentmondások, amelyek miatt nem találjuk a megoldásokat a magyarországi lakhatási problémákra. Ezért kell megváltoztatni a gondolkodásmódunkat.

Ennek az egyik legegyszerűbb módja, ha észrevesszük, mekkora lehetőségek rejlenek a több, mint 400 ezer magyarországi üres lakásban. Ahhoz, hogy ezt a lehetőséget kiaknázzuk, olyan lakásbérleti szabályok kellenek, amelyek egyszerre védik a bérlőt és a bérbeadót, és segítik őket a jó kapcsolat fenntartásában. Olyan lakhatási támogatás is kell, amely segíti a bérlőt, hogy ki tudja fizetni a lakhatás költségeit, és amelyek mellett a bérbeadónak megéri kiadni a lakását. Olyan adószabályok kellenek, amelyek arra ösztönzik a lakástulajdonosokat, hogy az üres lakásaikat kiadják a lakhatást keresőknek. Végül pedig segíteni kell, hogy a bérletek létrejöjjenek, például a civilszervezeteknek és az önkormányzatoknak fel kell vállalniuk azt a feladatot, hogy felkutassák az üres lakásokat, és segítsék a bérlőket és a bérbeadókat abban, hogy a rendelkezésre álló lehetőségeket kiaknázzák.

Ez az országos lakáspolitikában egy teljesen új gondolkodásmódot jelentene, de a jó hír az, hogy ugyanez a módszer már máshol bizonyított, és működik. A világ számos országában használják ki az üresen álló magánlakásokat ilyen módon, mert ez a leggyorsabb, leghatékonyabb és legolcsóbb módja, hogy mindenki méltó lakhatáshoz juthasson. Márpedig amikor emberek nem tudják megoldani a lakhatásukat, és ezért nincs esélyük hasznos, boldog, egészséges életre, akkor gyors, hatékony és olcsó megoldásra van szükség.

Van egy másik jó hírem is: innovatív önkormányzatok és szervezetek már évek óta alkalmazzák ezt a módszertant, és ez a módszer már Magyarországon is számos esetben bizonyított. Az, hogy ezeket a kezdeményezéseket az országos lakáspolitika is támogassa, egyelőre egy jövőbeni lehetőség. A mai menet, illetve a Habitat és a Városkutatás munkája azt célozza, hogy ez a lehetőség valósággá váljon. Ma csak ennyit tudok mondani.

Illetve még azt tudom mondani Nektek, hogy nem vagytok egyedül. És a mai menet miatt mi is tudjuk, hogy nem csak mi gondoljuk azt, hogy az üres lakásokat jobban ki kellene használni. Reméljük, hogy egyre többen leszünk, és hogy nem kell sokáig várnunk arra, hogy a magyarországi lakáspolitika kihasználja ezt a lehetőséget.

Köszönöm, hogy meghallgattatok, mindenkinek szép délutánt kívánok.

Szekér András

A Habitat for Humanity Magyarország országos igazgatója

2013. október 19.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.