Penészes szuterénben helyezték el a kilakoltatott zuglói kunyhólakókat

Ez a cikk több mint 10 éves.

negyedik.jpgTanúk meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a zuglói kunyhólakó felperesek által kezdeményezett polgári per. A mai volt az eljárás 4. tárgyalási napja, amelynek tétje, hogy a bíróság megállapítja-e, hogy az önkormányzat minden eljárási szabályt megsértve bontotta le a 6-8 éve a MÁV területén élő emberek otthonait, ezzel megsértve az emberi méltóságukhoz való jogukat és az egyenlő bánásmód törvény rendelkezéseit.

Az első tanú Kertész Péter utcai szociális munkás elmondta, hogy a felperesek valóban ott éltek a helyszínen és elmondása szerint nem zavartak senkit. A bontás napján felettese őt és a munkatársát szándékosan a kerület másik végébe irányította. Amikor értesültek a bontásról és a helyszínre akartak sietni, Váli Szilvia megtiltotta nekik, hogy odamenjenek. Azt is elmondta, hogy a lebontott kunyhók lakói sokkal rosszabb helyzetbe kerültek otthonaik megsemmisítése után. Az alternatívaként felajánlott éjjeli menedékhely valójában egy dohos levegőjű pince, aminek folyamatosan penészedett a fala. Kertész Péter szerint, a kunyhólakók számára az átmeneti szállók sem jelenthetnek megoldást, mivel a szállók csak az első hónapban ingyenesek és hosszú várólisták vannak a bejutáshoz. Ezen kívül egyetlen szálló sem hasonlítható össze a felperesek által megteremtett és az önkormányzat által lerombolt környezetük személyességével.

Az alperes két tanújának vallomásából egyértelműen kiderült, hogy az önkormányzat semmilyen hivatalos eljárást nem indított. Dr. Molnár Csaba, aki korábban hatósági osztályvezető volt a XIV. kerületi önkormányzatnál, jelenleg a XIV. kerületi hivatal vezetője, úgy látta nem volt negatív diszkrimináció az ügyben és megfelelő tájékoztatást is kaptak a felperesek a soha meg nem indult hatósági eljárás során.

Pusztai Péter, önkormányzati képviselő és a bontáskor a kerületi közterület fenntartó önkormányzati cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy miután hatalomra kerültek, a hajléktalankérdést és a terület rendezését feladatnak tekintették, amit meg kellet oldaniuk, hiszen ez a választási ígéreteikben is szerepelt.

Ezen a tárgyalási napon ismét egyértelmű vált az, hogy az önkormányzat az alapvető jogi kötelezettségeit figyelmen kívül hagyva járt el két évvel ezelőtt, és a kunyhóban élő embereket megfelelő alternatíva nélkül lakoltatta ki. A következő tárgyalás, ami A Város Mindenkié csoport reményei szerint egyben az utolsó is lesz, 2014. február 13-án 13 órakor kerül megtartásra.

Képek a tárgyalásról itt.

Korábbi írások az üggyel kapcsolatban.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.