Nyílt levél az UNESCO főigazgatójának

Ez a cikk több mint 10 éves.

unesco.jpgfőigazgató, UNESCO

7 Place de Fontenoy

75007 Párizs, Franciaország

Tisztelt Irina Georgieva Bokova!

Végső elkeseredésünkben írunk Önnek. A Város Mindenkié csoport tagjai vagyunk, amelyben hajléktalan és hajléktalanságot megtapasztalt emberek és a szövetségeseik dolgoznak együtt azért, hogy mindenkinek legyen emberhez méltó otthona.

Szeptember 30-án a magyar parlament ismét törvényt hozott a hajléktalan emberek hatósági üldözéséről. Az október 15-én hatályba lépett törvénymódosítás értelmében szabálysértést követnek el – és így közérdekű munkával, pénzbírsággal, illetve elzárással büntethetők – azok a hajléktalan emberek, akik az UNESCO által elismert világörökségi helyszíneken és azok védőövezetébe eső közterületen tartózkodnak „életvitelszerűen”, és a területet a hatóságok felszólítására nem hagyják el. Ez azt jelenti, hogy Budapest egész belvárosában, és egy további jelentős város, Pécs központi területén büntetni lehet a hajléktalanságot.

A parlamenti többség azt követően hozta meg ezt a törvényt, hogy az Alkotmánybíróság 2012 novemberében az emberi méltóság védelmével összeegyeztethetetlennek – és így alkotmányellenesnek – ítélte a hajléktalanság büntetését, és megsemmisítette az erről szóló korábbi szabályozást. A kormánypártok ezt követően beleírták Magyarország alkotmányába a hajléktalanság büntetésének lehetőségét, most pedig ezzel a felhatalmazással élve tiltották be a hajléktalanságot a világörökségi területeken.

A kormánypártok ezzel ismét figyelmen kívül hagyták a széleskörű nemzeti és nemzetközi tiltakozást is. A hajléktalanság kriminalizálása ellen foglalt állást Magyarországon az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosa, a Társaság a Szabadságjogokért, az ELTE Szociális Munka és Szociálpolitika tanszéke, a hajléktalan-ellátást működtető szervezetek budapesti és országos ernyőszervezete, a Habitat for Humanity Magyarország, valamint több ellenzéki párt és vallási közösség is. A szabályozás ellen felszólalt továbbá az Amnesty International, a Human Rights Watch, az ENSZ szakértői, a FENTSA, és tüntettek ellene Bangkokban, Kolozsvárott, Londonban és Prágában is.

Ön annak a nagy tekintélyű nemzetközi szervezetnek az igazgatója, amely azt a feladatot vállalta magára – az UNESCO Alkotmányát idézve –, hogy „előmozdítsa az igazságosság, a jogállamiság, az emberi jogok és az alapvető szabadságok iránti univerzális tiszteletet”. Meggyőződésünk, hogy ezért nem hagyhatja szó nélkül, hogy a magyar kormány éppen az UNESCO által elismert világörökségi területeket használja a hajléktalan emberek emberi jogainak súlyos megsértésére, semmibe véve az igazságosság és a jogállamiság legalapvetőbb követelményeit is.

Arra kérjük Önt, hogy minden diplomáciai eszközt használjon fel annak érdekében, hogy a magyar kormány vonja vissza a hajléktalan emberek hatósági üldözéséről szóló jogszabályt.

Budapest, 2013. október 23.

Tisztelettel,

A Város Mindenkié csoport

[email protected]

A levél angol változata itt olvasható.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.