Szavazzon nemmel a hajléktalanmentes zónákra

Ez a cikk több mint 8 éves.

onkori_kicsi.jpgTisztelt Képviselő Úr/Asszony!

Tudomásunk szerint a Fővárosi Önkormányzat felkérte az Ön kerületének képviselő testületét, hogy a 2013. szeptember 30-án megszavazott szabálysértési törvény alapján jelölje ki azokat a kerületi közterületeket, ahol tilos az „életvitelszerű közterületen lakhatás”, vagyis az utcai hajléktalanság.

Figyelmét és empátiáját szeretnénk kérni, mielőtt leadja szavazatát. A szabálysértési törvény új tényállása nemcsak ellehetetleníti az utcán élő emberek életét – hiszen ellátásuk, megélhetésük kerül veszélybe –, de sérti emberi és állampolgári jogaikat, és börtönnel fenyegeti őket azért az amúgy is nagyon nehéz és sokszor embertelen helyzetért, hogy az utcán vagy erdőben kell élniük. Az utcai élet kényszerhelyet, amelynek az oka a szegénység, a munkanélküliség és a felelős lakáspolitika hiánya. Mint Pintér Sándor belügyminiszter is megerősítette, jelenlegi formájában a hajléktalanellátó-rendszer nem tud mindenkinek helyet biztosítani, és a téli időszakban a fekhely nem feltétlenül jelent ágyat sem, hanem esetleg egy-egy földre terített matracot vagy szivacsot az éjjeli menedékhelyeken.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint a szabadsághoz, a lakhatáshoz és az élelemhez való jog megillet minden emberi lényt. Ezen kívül azt is kimondja, hogy senkit nem lehet nyomós ok nélkül bebörtönözni, vagy elűzni saját hazájából. Magyarországon ma szegénysége miatt mégis ez a veszély fenyeget több ezer embert. Sajnos ma bárki kerülhet ilyen helyzete egy szerencsétlen válás, banki hitel vagy a munkahely elvesztése miatt, nem beszélve az állami gondozásból kikerülőkről. Felhívjuk a figyelmüket arra is, hogy az Alkotmánybíróság 2012 novemberében kimondta, hogy a hajléktalanság szociális, és nem rendészeti kérdés, amit nem lehet a tiltás, a büntetés és az üldözés eszközeivel megoldani.

A szabálysértési törvény automatikusan tiltott zónává tette a világörökségi területek a hajléktalan emberek számára, és felhatalmazta az önkormányzatokat, hogy további ilyen területeket jelöljenek ki. Ha létrejönnek ezek a tiltott zónák, és az utcán élő ember valamilyen okból (pl. egészségi állapot, postacím hiánya stb.) nem tudja ellátni a kiszabott közérdekű munkát, akkor azt pénzbírságra változtatják. És miből fizetnénk ki a bírságot? Éppen azért élünk az utcán, mert túl szegények vagyunk ahhoz, hogy egy lakást vagy szobát fenntartsunk. Különösen embertelen, hogy a törvény szerint a „visszaesőket” azonnal is lehet elzárással büntetni. Vagyis, ha valaki arra kényszerül, hogy az utcán éljen, és nincsen hova mennie – ami több ezer embertársunkra igaz – akkor helyzeténél fogva „visszaeső” elkövető válik belőle.

Vajon az a cél, hogy hajléktalan emberek töltsék meg a börtönöket? Azzal, hogy kitiltanak minket a város nagy részéből, nem oldják meg a problémát, csak eltüntetik szem elől. A jelenlegi szociális- és lakásrendszer nem alkalmas arra, hogy csökkentse az utcán élő emberek számát vagy megakadályozza a hajléktalanság újratermelődését. Ezért arra kérjük Önt, hogy ne szavazza meg a további tiltott zónákról szóló előterjesztést. Ehelyett idejét, energiáját és a köz pénzét a hajléktalanság és a lakásszegénység valódi megoldásainak kidolgozására fordítsa!

Köszönjük figyelmét és bízunk emberségében!

A Város Mindenkié javaslatai a hajléktalanság megelőzésére és csökkentésére

A Város Mindenkié javaslatai az üres lakások hasznosítására

A Város Mindenkié csoport

[email protected]

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.