Csuhai Ágnes beszéde a Deák téren

Ez a cikk több mint 10 éves.

agi_deak_kicsi.jpgJó napot, sziasztok! Én Csuhai Ágnes, A Város Mindenkié Csoport tagja vagyok, már 10 éve hajléktalan. Hamarosan egy éve lesz, hogy én is A Város Mindenkié Csoportban dolgozom a hajléktalan emberek jogaiért.

Nagy szeretettel köszöntöm a Harmadik Üres Lakások Menetén megjelent barátainkat! Mi, hajléktalan emberek azért gyűltünk össze a menet alkalmából szövetségeseinkkel és barátainkkal együtt, hogy újra megmutassuk a döntéshozóknak, hogy vagyunk, hogy vegyenek észre minket, mert egyre többen vagyunk mi, hajléktalanok, olyan emberek, akik otthontalanná válnak, és egyre lehetetlenebb helyzetben küszködnek a mindennapjaikban a betevő falatért, a létükért – a létünkért.

Idén már harmadik alkalommal rendezzük meg az Üres lakások menetét. A menettel elsősorban azt akarjuk üzenni, hogy az egyre mélyülő lakhatási válságban az üres lakás pazarlás! A sétán üres lakásokat mutatunk a résztvevőinknek, és a segítségetekkel – ha szabad tegeződni – a döntéshozóknak is.

A Menet közben időnként megállunk, de nem csak pihenni. Az első megállótól kezdve a sétán látottakhoz kapcsolódva az AVM hajléktalan tagjai és az általunk felkért szakértők beszédeket mondanak, ismertetik A Város Mindenkié Csoport lakáspolitikai javaslatait. A menet a Szervita téren keresztül a Városháza érintésével megy az Astoriához, onnan a Károly körúton rákanyarodik a Dob utcára, végül a Klauzál tér érintésével a Blahán zárul. 

Ahogy haladunk az üres lakások, sőt üres épületek által kijelölt utunkon, szó lesz az üres önkormányzati tulajdonú ingatlanok, majd a magántulajdonban lévők hasznosításáról , és beszélni fogunk eladásra vagy felújításra váró lakások átmeneti hasznosításáról is. A felkért szakértők a saját munkájukhoz kapcsolódóan fognak beszélni az üres ingatlanokkal kapcsolatos megoldásaikról.

A menet közben a csoporttagok szórólapokat osztanak, amelyen nem csak a mondanivalónk rövid lényege olvasható, hanem a szórólap egyúttal meghívóként is szolgál a közeljövőben, október 27-én vasárnap tartott fórumunkra, ahol tovább beszélgetünk majd az üres lakásokról, és a hozzájuk kapcsolódó ötletekről.

A sétánk a Roma Büszkeség menetéhez való csatlakozásunkkal ér véget egy beszéddel, amely a Roma emberek büszkesége mellett a lakhatási nehézségeikről is szól majd. Ebből kiderül, hogy a Roma embereket is fontos szövetségeseinknek tekintjük, és úgy gondoljuk, hogy a csatlakozással, együtt, még hatékonyabban küzdhetünk a közös céljaink elérése érdekében.

Én még egyszer köszönöm mindenkinek, hogy eljöttetek, és most pedig induljunk el együtt a Harmadik Üres lakások menetére, ahol gondosan megtervezett útvonalon sétálunk át a Blaha Lujza térre.

2013. október 19.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.