Újabb csúsztatások és valótlanságok a Fidesz közleményében

Ez a cikk több mint 10 éves.

politician_kicsi.jpgA Város Mindenkié korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz politikusai valótlan állításokat tesznek a szabálysértési törvény módosítása kapcsán. Sajnos ez a tendencia tovább folytatódik: 2013. szeptember 30-án – a törvény módosításáról szóló végszavazás napján – a Fidesz sajtóirodája újabb félrevezető sajtóközleményt adott ki, amely az Országos Sajtószolgálaton keresztül minden sajtóorgánumhoz és a lakosság nagy részéhez is eljutott. Mivel a közlemény feltűnően sok pontatlanságot és csúsztatást tartalmaz, az alábbiakban pontokba szedve mutatjuk be a tényeket.

A Fidesz állítása: „Ma minden hajléktalan számára biztosított az ellátás.”

Tény: Ma Magyarországon összesen mintegy 11 ezer férőhely áll rendelkezésre a hajléktalan-ellátó intézményrendszerben. Az intézményrendszer nagy része egész évben teltházzal működik, télen pedig az egyébként is túlzsúfolt éjjeli menedékhelyek bőven kapacitás felett fogadnak embereket – miközben továbbra is ezrek élnek fedél nélkül. Mivel a megnövekedett igények kielégítésére a téli időszakban sok helyen plusz férőhelyeket alakítanak ki, előfordul, hogy az emberek a folyosókon, az ágyak alatt és a lépcsőfordulóban alszanak. Ami a nem intézményes keretek között élőket illeti, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal adatai szerint 2012 során az utcai szociális munkások csak Budapesten több, mint 4000 utcán élő embert regisztráltak, vagyis legalább ennyi ember él a főváros közterületein. A 2011-es népszámlálás előzetes adatai alapján az országban min. 17 ezer ember kényszerül arra, hogy közterületen vagy nem lakáscélú helyen (azaz kunyhóban, pincében, raktárban stb.) éljen. Ezen adatokkal összhangban a Belügyminisztérium saját felmérése is arra az eredményre jutott, hogy – szemben a kormány hivatalos propagandájával – az ország számos településén biztosan nincsen elegendő férőhely minden utcán élő ember számára.

Vagyis nem igaz az, hogy minden hajléktalan embernek jutna hely a hajléktalan-ellátásban. Sokkal több hajléktalan ember él Magyarországon, mint ahány férőhely van.

A Fidesz állítása: „Ma már az önkormányzatok kötelező feladata a hajléktalanság megelőzése és a hajléktalanok ellátása.”

Tény: Már az 1993-as szociális törvény is az önkormányzatok feladatai közé sorolta a hajléktalan-ellátást. Ugyanennek a feladatnak az általánosabb érvényű megfogalmazása az Alaptörvényben és az önkormányzati törvényben nem hozott létre semmilyen további számon kérhető kötelezettséget, és így nem jelentett semmilyen kézzelfogható változást sem a hajléktalan-ellátással, sem a hajléktalanság megelőzésével kapcsolatban. Ráadásul miközben a parlament törvénybe foglalta, hogy az önkormányzatok feladata a hajléktalanság megelőzése, egyúttal megszüntette a helyi lakásfenntartási támogatást, ami éppen ennek lenne a legfontosabb eszköze.

Vagyis nem igaz az, hogy az önkormányzatoknak ma több számon kérhető feladata lenne a hajléktalansággal kapcsolatban, mint a korábbi kormányok alatt volt.

A Fidesz állítása: „A jelenlegi kormány nem leépíti, hanem segíti a hajléktalan-ellátást: tavaly több mint 8,5 milliárd forintot fordított a kabinet erre a célra.”

Tény: A hajléktalan-ellátó intézmények (nappali melegedő, éjjeli menedékhely és átmeneti szálló), valamint a családok átmeneti otthonainak támogatására szolgáló állami normatíva reálértéke a kormányváltás óta 15 százalékkal csökkent.

Vagyis jelenleg a hajléktalan-ellátó intézményeknek kevesebb állami támogatás áll rendelkezésére egy-egy férőhely fenntartására, mint korábban.

A Fidesz állítása: „A kormányváltás óta minimálisra csökkent a közterületi fagyhalálok száma.”

Tény: A KSH adatai alapján 1977-ig Magyarországon évente kevesebb, mint 100 ember halt meg az igen nagy hideg miatt. 1985 óta a kihűléses halálesetek száma évente több, mint 200, és azóta folyamatosan növekszik. Eddig a legtöbb fagyhalál 1993-ban és 1999-ben volt, mindkét alkalommal közel 400 ember fagyott meg. 2010-ben 332 ember halt meg a nagy hideg miatt. A Város Mindenkié kérésére kiadott KSH-adatok szerint Budapesten 2003 és 2011 között 2004-ben volt a legalacsonyabb a kihűlés miatt elhunyt emberek száma: 24 fő. Azóta ez a szám lényegében folyamatosan nő. Ami a fővárost illeti, 2010-ben összesen 80, és 2011-ben összesen 72 ember hűlt ki Budapesten. A kihűlés helyszínét tekintve 2011-ben a 230 országos haláleset közül 132 fő otthon, 43 az utcán és 55 egyéb helyen történt. A fővárosban a 72 főből 33 fő otthon, 27 fő az utcán és 12 fő egyéb helyen hűlt ki. Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is kiugróan magas a kihűléses halálesetek aránya.

Vagyis a kihűléses halálesetek száma a Fidesz hatalomra lépése óta nem csökkent sem az országban, sem a fővárosban.

A fenti adatok alapján A Város Mindenkié felszólítja a kormánypárti döntéshozók és a média képviselőit, hogy ne vezessék félre az állampolgárokat! Ha egy szabályozás mellett csak valótlan állításokkal lehet érvelni, akkor az a szabályozás nyilvánvalóan elhibázott. A hivatalos adatokból egyértelműen következik, hogy a kényszer, az üldözés, az elzárás nem tudja orvosolni a köztéri hajléktalanság problémáját. Ehhez átfogó, hosszú távú lakhatási stratégiára, kiterjedt szociális bérlakás-hálózatra és tisztességes lakásfenntartási támogatásra van szükség!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.