Fekete-Nagy Miklós beszéde az Alkotmány utcában

Ez a cikk több mint 8 éves.

miki_beszed_kicsi.jpgKedves Sorstársaim, Honfitársaim! Utcán és kunyhóban élők! A Parlamentben ezekben a percekben fogadják el az új szabálysértési törvényt. Ettől fogva mi, hajléktalan emberek száműzöttek leszünk hazánkban. Száműzöttek, mert megbüntethetnek azért, hogy nincs otthonunk.

Én Fekete-Nagy Miklós vagyok, A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelemi csoport tagja. 2007 óta hajléktalan. Egyike a ma Magyarországon élő kb. 30 ezer hajléktalan embernek, akikkel tömegszállókban, az utcán, üres épületekben, autóban, sátorban és az erdők mélyén kunyhókban húzzuk meg magunkat. Ember és állampolgár, Magyarország választópolgára. Egy azok közül, akiket ma a választott képviselők arcátlanul pofon csapnak. És egy, aki ma a hajléktalan emberek nevében szót emelhet.

Tisztelt igennel szavazó Képviselő Urak és Hölgyek! A jelenlegi kormány hatalomra jutása óta folyamatosan üldözi a hajléktalan embereket. Az olyan embereket, mint én. Önök a szegények üldözését választják a valós megoldások helyett. Kérdezem: ez a felelős kormányzás? És a válasz? Nem, ez nem felelős kormányzás!

Én 2007 óta vagyok hajléktalan. Megjártam jó pár szállót és szívességi lakhatást. Keményen kapaszkodom, hogy a felszínen maradjak. Jelenleg 5 ágyas szobában lakom, ahol az intim szféra nem megteremthető. Az ellátórendszer nyújtotta lehetőségek elégtelenek, túltelítettek. Jóformán lehetetlen a továbblépés. Lényegében nincsenek szociális bérlakások. Magyarországon nem biztosított a lakhatáshoz való jog. Valóság az elhelyezés nélküli kilakoltatás! Az emberek pillanatok alatt az utcára kerülhetnek! A kormányzat a koldusbotra jutott embereken veri le a tehetetlenségét. Kérdezem: ez a felelős kormányzás? A válasz: nem, ez nem felelős kormányzás.

Tisztelt igennel szavazó Képviselő Urak és Hölgyek! A törvénymódosítással azt érik el, hogy ma Magyarországon üldözni fogják azokat, akik a közterületen életvitelszerűen tartózkodnak. Budapesten legalább 4 ezren vannak, akiknek nem jut hely szálláson. De hová menjenek ezek az emberek? Nem jószántukból vannak ott, hanem azért, mert nincs lehetőségük a továbblépésre. Keményen próbálkoznak az életben maradásért.

Bőrömön tapasztalom, hogy Önök nem tudnak mit kezdeni a szegénységgel. Helyette el akarnak tüntetni minket szem elől. Ránk szabadítják az erőszak szervezeteket. Együttérzés helyett lenézésre biztatják Magyarország állampolgárait is.

Ember és állampolgár vagyok. Magyarország választópolgára. Nekem az állampolgárság azt is jelenti, hogy van hol laknom. Felelős kormányzást akarok. A hajléktalan embereknek mostantól bujkálniuk kell. Ez azt jelenti, hogy azt az ellátást sem fogják megkapni, amit eddig. Magyarországon senkinek sem kéne félnie ilyesmitől.

Tisztelt igennel szavazó Képviselő Urak és Hölgyek! Önöknek megvan a hatalmuk ahhoz, hogy áttörő eredményeket érjenek el a hajléktalanság megoldásában. Helyette mégis az elnyomást és a szegények üldözését választották. Én, Magyarország választópolgáraként, a ma Magyarországon élő 30 ezer hajléktalan ember egyikeként elnyomás helyett felelős kormányzást akarok!

2013. szeptember 30.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.