Harmadik kunyhós világtalálkozó a Tabánban

Ez a cikk több mint 10 éves.

harmadik_kunyho_kicsi.jpgA Város Mindenkié 2013. augusztus 24-re immár negyedik alkalommal hirdette meg a kunyhós világtalálkozót, amelyet – eddigi szokásunktól eltérően – a budai oldalra, a Tabánba tettünk át. Lázas készülődéssel vártuk a délutánt, amikor találkozhatunk új, eddig nem ismert hajléktalan emberekkel, hisz a budai oldalon sokkal kevesebbet tudunk mozogni, feltérképezni a segítségre, támogatásra szoruló hajléktalan emberek helyeit, mivel nagyon sokan kieső külterületen húzzák meg magukat.

Jutka és Zoliék közösen vásároltak, készítették el a szendvicseket, és mire kiértek a Tabánba, a Rácz-fürdő előtti asztaloknál, padoknál már várták őket A Város Mindenkié érintett tagjai. Mialatt megterítettek, kikészítették közösen a propaganda anyagokat bebiciklizett Tessza is, szövetséges tagunk, aki földre teríthető  színes „lepedőt” is hozott, hogy bőven elférjünk.

Várakozásunk ellenére kis létszámban volt érdeklődés. Először egy pár jött, akiket a Moszkva-téren szólított meg előzőleg – szórólapozáskor – Jutka és Miki, majd később a Tabán oldalában pihenő, fekvő hajléktalan emberek közül jöttek le egy páran, ismerkedni velünk.

Az eddig megszokott napirend szerint vezettük le a találkozót, bemutatkozás és az AVM bemutatása után beszélgettünk a hajléktalan emberekkel, elmondták gondjaikat, problémáikat, feliratkoztak  kontakt-listánkra. Jogászaink tájékoztatták őket az utcán élés szabályaira, ahhoz, hogy ne lehessenek kitéve rendőri zaklatásnak, valamint elmondták jogaikat és azt, hogy ha sérelem éri őket, hova, kihez fordulhatnak.

Bár csak pár hajléktalan ember jutott el erre a találkozóra, mégis kellemes hangulatban, jól sikerült ez a találkozó.

Levontuk azt a tanulságot, hogy Budán csak akkor lehet ezt újra megszervezni, ha jobban feltérképezzük, elérjük a hegyekben élő hajléktalan embereket.

Képek a találkozóról

2013. szeptember 18.                                                                       Lakatosné Jutka

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.