A Város Mindenkié felszólalt az Európai Parlamentben

Ez a cikk több mint 10 éves.

photo(1)_kicsi.jpgA Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistája, Kardos László 2013. szeptember 18-án felszólalt az Európai Parlamentben megrendezett szakmai meghallgatáson. A hajléktalanság kriminalizációjáról szóló tanácskozáson az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselői is egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy nagyon aggasztónak tartják, hogy a gazdasági válság kezdete óta szinte az összes Uniós tagállamban növekszik a hajléktalan emberek száma és mindez egyre több országban párosul a hajléktalanság kriminalizációjának fokozódásával.

Az EU intézményeinek tisztviselői és munkatársai mellett civil szervezetek tagjai és jogi szakértők részvételével zajló eseményen a magyarországi helyzetet kiemelten kezelték – elrettentő példaként az uniós tagállamok számára a hajléktalansággal kapcsolatos politika tekintetében. Ennek keretében a TASZ képviselője bemutatta a szervezet stratégiai pereskedésének eddigi eredményeit és felhívta az EU politikusainak figyelmét a közelgő parlamenti szavazásra. A „Tízek” Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Tanácsának képviselője konkrét eseteken keresztül mutatta be, hogy hogyan büntették meg hajléktalan emberek százait abban az időszakban, amikor a most elfogadásra váró tervezethez nagyon hasonló törvény rövid ideig hatályban volt Magyarországon.

Ezek után az AVM képviselője előadta a csoport álláspontját, miszerint az Európai Unió intézményeinek „olyan súlyos alapjog-sérelemnek és az európai értékek sérelmének kell tekinteniük a hajléktalanság büntetését, mint a jelenlegi magyar kormány többi demokráciaellenes intézkedését.” Ugyanis „a szegény emberek üldözése, megalázása és elzárása a demokrácia – vagyis az állampolgárok egyenlő méltóságán és részvételén alapuló társadalmi berendezkedés – egyik legsúlyosabb megsértése.”

„Az Európai Bizottságnak el kell ismernie, hogy a hajléktalanság kriminalizációját lehetővé tevő intézkedések megsértik az érintettek emberi jogait és így megsértik azokat az értékeket, amelyek az Európai Unió alapköveit képezik. A szegénység nem bűn, a szegénység botrány!” – mondta Rina Beers, az európai uniós országok hajléktalan-ellátó intézményeit tömörítő FEANTSA elnöke.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az aggasztó trendeket vissza kell fordítani – a hajléktalanságot hosszú távon fel kell számolni, rövidtávon pedig abban is konszenzus mutatkozott, hogy mindebben a nemzeti kormányok, illetve helyi hatóságok mellett az Európai Uniónak is komoly felelőssége van. 

További információ:

Kardos László beszéde Brüsszelben

A kriminalizáció története Magyarországon (2010-2013)

A Város Mindenkié nyílt levelet Pintér Sándornak

A Város Mindenkié petíciója az országgyűlési képviselőknek

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.