Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

Ez a cikk több mint 10 éves.

rakos_kicsi.jpgPintér Sándor belügyminiszter 2013. május 12-én nyújtotta be a T/10749. számú törvényjavaslatot a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvénynek az Alaptörvény negyedik módosításával összefüggő módosításáról. Ezt a törvényjavaslatot az Országgyűlés 2013 szeptemberében kezdte el tárgyalni.

Mi, A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport tagjai azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy NE szavazzák meg a közterületi hajléktalanság kriminalizálására és a saját építésű kunyhók büntetésére vonatkozó törvényt, amely a hajléktalan emberek bírságolását és bizonyos esetekben elzárását is eredményezheti.

Ennek a törvényjavaslatnak a megszavazásával a legszegényebb emberek létét tennék büntethetővé, vagyis azt a tényt tennék szabálysértési tényállássá, hogy ma több tízezer magyar embernek, hogy nincsen hol laknia. Ha ezt a törvényjavaslatot elfogadják, akkor a legelesettebb honfitársainknak félniük, rejtőzködniük kell majd. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal nehezebben érik majd el őket a szociális ellátó intézmények, valamint a jó szándékú polgárok. Ennek különösen súlyos következményei lehetnek a téli időszakban, amikor a fedél nélkül élő emberek fokozottan ki vannak téve a fagyás és a kihűlés veszélyének.

Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a mostanival szinte szóról szóra megegyező szövegű törvényt – amely szintén a közterületen történő életvitelszerű lakhatást büntette – az Alkotmánybíróság 2012 novemberében alkotmányellenesnek nyilvánította és meg is semmisítette. Mindezt olyan alapvető emberi és állampolgári jogokra hivatkozva tette, amelyekért a magyar emberek évszázadokon keresztül küzdöttek és hoztak óriási áldozatokat, illetve amelyeket a hazánkat kötelező nemzetközi szerződések is garantálnak. Korábban a hajléktalanság kriminalizálása ellen tiltakozott többek között a Szent Egyed Közösség, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Munka- és Szociálpolitikai Tanszéke, a Habitat for Humanity magyarországi szervezete, a Társaság a Szabadságjogokért, a budapesti hajléktalanellátó szervezetek fóruma (Tízek Tanácsa), az európai hajléktalan ellátó szervezeteket tömörítő FEANTSA és számos magánember és politikai párt is.

Kérjük, hogy a hajléktalan emberek üldözése helyett támogassák a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását, az érdemi és felelős lakáspolitikai kialakítását, valamint az elsőként lakhatás megközelítés bevezetését a hajléktalan-ellátásban.

Önök megválasztásukkor hatalmas felelősséggel lettek felruházva, amely egyben azt is jelenti, hogy hatalmas lehetőségük van most arra, hogy fellépjenek a hajléktalanság megoldása érdekében. Arra kérjük Önöket, hogy ne a hajléktalan emberek üldözése, hanem a hajléktalanság elleni küzdelem mellé álljanak!

Tisztelettel:

A Város Mindenkié

[email protected]

Budapest, 2013. szeptember 15.

A Város Mindenkié petíciója az országgyűlési képviselőknek: http://www.peticiok.com/mi_nem_igy_kepzeljuk_el_a_rendet

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.