Kitelepülés a kriminalizáció ellen

Ez a cikk több mint 10 éves.

stand1_kicsi.jpgKitelepülünk a főváros frekventált pontjaira, hogy tájékoztassuk az embereket arról, hogy mire számíthatnak, ha az Országgyűlés megszavazza az embertelen és értelmetlen törvényt a közterületen és kunyhókban élő emberek büntetéséről.

Mikor és hol?

2013. szeptember 18. (szerda) 16-19h Deák téri templom alatti aluljáró

2013. szeptember 19. (csütörtök) 16-19h Dózsa György úti metróaluljáró

Háttér: A Parlament a napokban tárgyalja Pintér Sándor belügyminiszternek azt a törvénymódosítási javaslatát, amely szabálysértéssé kívánja nyilvánítani a közterületi hajléktalanságot és a kunyhók építését. A szabálysértéssé nyilvánítás a bírságon és a közérdekű munkán túl elzárással is fenyegeti a hajléktalan embereket. A törvénymódosítás végszavazására előreláthatóan szeptember 30-án vagy október 1-én kerül sor. A Város Mindenkié kampányt indított, hogy meggyőzze az országgyűlési képviselőket: ne asszisztáljanak tovább a szegénység kriminalizációjához és ne szavazzák meg az embertelen és felesleges törvényt. Felelős döntéshozóknak a hajléktalan emberek büntetése helyett a helyzet érdemi megoldásán kellene dolgoznia.

Miközben küzdünk a törvénymódosítás ellen, szeretnénk a lehető legszélesebb nyilvánosságot is tájékoztatni a kormánypárt legújabb büntető terveivel kapcsolatban, ezért a héten több alkalommal is kitelepülünk a főváros frekventált pontjaira. A kitelepülés célja, hogy tájékoztassuk a hajléktalan embereket arról, hogy mire számíthatnak a szabálysértési törvény módosítása kapcsán. Ezen kívül, a járókelők figyelmét is fel kívánjuk hívni a hajléktalanság kriminalizálásának veszélyeire: beszélgetünk velük és információs szórólapokat osztunk.

A kitelepülés során a tájékoztatás mellett szeretnénk felhívni a lakosság és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a közterületen élő hajléktalan emberek élete múlhat azon, ha el kell költözniük maguk építette otthonaikból vagy az eddigi lakóhelyükről. Mindez nemcsak megalázó, de így nagy az esélye annak is, hogy kikerülnek az őket ismerő szociális ellátó szolgálatok látóköréből, és az eldugottabb helyeken a jótékony polgárok is kevésbé találnak majd rájuk. A téli krízisidőszakban ezzel a kihűlés és az éhezés kockázata is jelentősen nő.

A kitelepülés közben krétarajzokat készítünk, amelyekkel mindenki üzenhet a döntéshozóknak és a többi állampolgárnak a törvénytervezettel kapcsolatban.

A kitelepülése a sajtó képviselőit is szeretettel várjuk!

Előzmények:

A magyar politikusok modern rókavadászata: folytatódik a hajléktalan emberek üldözése

A Város Mindenkié jelentése a Velencei Bizottságnak

A Város Mindenkié nyílt levelet Pintér Sándor belügyminiszternek

A Város Mindenkié petíciója az Országgyűlési Képviselőknek

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.