Lakhatást, ne zaklatást! Tüntetés a hajléktalan emberek kriminalizálása ellen Rákosmentén

Ez a cikk több mint 10 éves.

rakosmente_kicsi.jpgA Város Mindenkié (AVM) hajléktalan érdekvédelmi csoport 2013. szeptember 4-én tiltakozó akciót tartott a XVII. kerületi önkormányzat épületénél. A résztvevők transzparensekkel vonultak fel, hogy a kormány és a fővárosi önkormányzatok 2010 óta egyre fokozódó hajléktalanellenes intézkedései ellen tiltakozzanak. Követelték továbbá, hogy Rákosmente Önkormányzata semmisítse meg a közterületi hajléktalanságot és a „guberálást” büntető rendeletét.

A csoport azért választotta a XVII. kerületet a tüntetés helyszínéül, mert Rákosmente Önkormányzata volt az első, amely élve az Alaptörvény 4. módosítása adta lehetőséggel meghozta a közterületi hajléktalanságot büntető rendeletét. Ennek értelmében 2013. július 15-e óta ebben a kerületben szabálysértést követ el az, aki a kerület közterületein életvitelszerűen tartózkodik, illetve ingóságait ott tárolja, valamint az is, aki a lomtalanításkor kitett lom vagy a szelektív hulladékgyűjtőben található hulladék közül kivesz valamit.

Az AVM szerint ez csak a kezdet. Tarlós István főpolgármester nemrég bejelentette, hogy a főváros kitiltja Budapest bizonyos területeiről a hajléktalan embereket, áprilisban Pintér Sándor belügyminiszter pedig benyújtotta a szabálysértési törvényt módosító javaslatát, mely akár elzárással is büntetné azokat a hajléktalan embereket, akik közterületen vagy maguk építette kunyhókban kényszerülnek élni.

Az AVM álláspontja szerint kormánypárti politikusok három éve rengeteg pénzt és energiát fordítanak a hajléktalan emberek üldözésére, ahelyett, hogy a tömeges lakhatási szegénység érdemi megoldásán dolgoznának. Lakatosné Jutka az AVM hajléktalan aktivistája beszédében elmondta, hogy „Miközben az ország jobb érzésű polgárai elítélik a hajléktalan emberek üldözését, addig a kormány, a városvezetés, és a helyi polgármesterek feljogosítva érzik magukat arra, hogy az Alaptörvény 4. módosításának lehetőségeivel élve elrejtsék, kitiltsák, és tömegszállókra kényszerítsék a hajléktalan embereket.”

Az aktivista elmondta továbbá azt is, hogy a hajléktalan emberek hatósági üldözése helyett a kormány és az önkormányzatok feladata a hajléktalanság megelőzése és az érdemi lakáspolitikai intézkedések kidolgozása és elindítása lenne: „Ne a hajléktalan embert, hanem a hajléktalanságot, ne a szegény embert, hanem a szegénységet üldözzék!” A tüntetésen Szabó Tiborné, XVII. kerületi KDNP-s önkormányzati képviselő magához ragadta a szót és kifejtette, hogy szerinte elfogadhatatlan, hogy az AVM tüntetést szervezett a Városháza elé, mert véleménye szerint a kerületben sokan adományoznak ruhát hajléktalan embereknek. Balog Gyula, az AVM hajléktalan aktivistájának kérdésére, hogy mi a helyzet a kerületi szociális bérlakás-rendszerrel sajnos nem tudott érdemben válaszolni, mint ahogyan arra sem, miért kell büntetni a közterületen élő hajléktalan embereket. A helyszínen tartózkodó több önkormányzati képviselő és az AVM képviselői megállapodtak, hogy ezeket a kérdéseket egy személyes találkozó keretében vitatják meg.

Képek a tüntetésről itt.

Előzmények:

A magyar politikusok modern rókavadászata: folytatódik a hajléktalan emberek üldözése

A Város Mindenkié jelentése a Velencei Bizottságnak

Életvitelszerű lakhatás közterületen

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.