Az Abahlali baseMjondolo válasza szolidaritási levelünkre

Ez a cikk több mint 10 éves.

abahlali_logo.jpgEgy pár héttel ezelőtt írtunk szolidaritási levelet a dél-afrikai Abahlali baseMjondolo nevű szervezetnek, miután megölték az egyik lakhatási aktivistájukat. Nemrég válaszoltak nekünk…

 

Kedves barátaink és elvtársaink,

 

Ezekben az időkben az ilyen messziről érkező szolidaritásra nagy szükség van, és ezért igen nagyra értékeljük. Az igazságról és méltóságról szóló politikánk vetett minket a puska csöve elé. Az a néhány egyén, akik hatalomra jutottak, azzal vádolták meg az Abahlalit, hogy megzavarta őket evés közben. Azt mondták, most rajtuk a sor, hogy egyenek, és bárki, aki ellentmond a kapzsiságnak és igazságtalanságnak, halál fia lesz. Elfoglaltuk a helyünket a városban – szerényen, de nagyon határozottan. Azon fáradozunk, hogy igazságosan osszuk el a közös vagyont és, hogy helyreálljon a tisztelet és a méltóság a nincstelen, hajléktalan és a szegény emberek iránt. Így hát bárki, aki közülünk bátran kiáll a korrupció ellen, magas árat fizet érte, ahogy Nkululeko elvtársunk és még sokan mások tették, még az uralkodó elit tagjai közül is.

 

 

Ugyanakkor szolidaritásunkat fejezzük ki a hajléktalan emberekkel és mindazokkal, akikkel ma nem számolnak Budapesten és egész Magyarországon. Szeretnénk emlékeztetni titeket és azokat, akik valamilyen igazságtalanság miatt szenvednek arra, amit Steven Bantu Biko fogalmazott meg egyszer: „a zsarnok leghatalmasabb fegyvere az elnyomottak elméje”. Ezért senki sem fog egy nap valódi szabadságot hozni nekünk. Csak a marginalizált emberek tudják saját magukat felszabadítani.

 

 

A szolidaritásotok sokat jelent nekünk és a Cator Crestben élő embereknek, ahol Nkululeko élt, és abban az esetben, ha szükségetek lesz a szolidaritásunkra, szívesen kifejezzük felétek.

 

 

Köszönjük,

Bandile Mdlalose

az Abahlali baseMjondolo Movement titkára

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.