A Párbeszéd Magyarországért válaszlevele

Ez a cikk több mint 10 éves.

diploma_kicsi.jpgA Város Mindenkié csoport 2013. augusztus elején írt nyílt levelet az Együtt2014-PM választási szövetségnek, amelyben elítéltük a két párt között megkötött megállapodás azon pontját, mely szerint (kivételes esetektől eltekintve) csak diplomával rendelkező ember lehet országgyűlési képviselőjelölt. A napokban érkezett meg a Párbeszéd Magyarországért válaszlevele, amit alább szó szerint közlünk.

Tisztelt A Város Mindenkié Csoport! Kedves Barátaink!

 

Köszönjük az ellenzéki pártok számára megküldött nyílt leveleteket, mellyel alapvetően egyetértünk. Reméljük, hogy alábbi gondolataink meggyőzik munkatársaitokat és aktivistáitokat, hogy a Párbeszéd Magyarországért vallja az általatok megfogalmazott elveket és értékeket.

 

A Párbeszéd Magyarországért képviselői következetesen felléptek eddig is, és ezek után is minden, az állampolgárokat szociális vagy emberi jogaikban sértő jogszabály, közpolitikai tervezet vagy szimbolikus intézkedéssel szemben. Aktivistáink és párttagjaink ott voltak és hónapokon át tiltakoztak, amikor a VIII. kerület polgármestere büntetőexpedíciót indított a hajléktalanok, a mélyszegénységben élőkkel szemben. Nem hagyjuk, hogy a szemünk előtt játszódjon le egy olyan (köz)politikai folyamat, amelynek során nem csak a büntetőállam magasodik majd a legmélyebb kiszolgáltatottságban élők fölé, hanem a városi tér is úgy alakul át, hogy abból kizáródnak és kirekesztődnek polgártársaink. Számos törvényjavaslattal éltünk és fogunk is a jövőben élni azt illetően, hogy az esélyegyenlőség gondolatára épülő szociálpolitika lépjen a kriminalizáció helyébe. A zéró tolerancia város- és „szociálpolitikájával” szemben a Párbeszéd Magyarországért az igazság oldalán áll. Ez az igazság pedig abban áll, hogy mindannyian egyenlőnek születünk, az államnak pedig nem lemondania kell a szolidaritásról, hanem erősíteni azt.

 

Éppen ezért mi csak egy olyan politikai közösségben gondolkodunk, amely a szolidaritásra épít, a hangtalanok, az elfáradtak és a reménytől megfosztottak képviseletére. A Párbeszéd Magyarországért képviselői és aktivistái azt remélik, hogy fel tudják emelni értük a szavukat. Természetesen számos – bár sajnos nem elég erős – „hangja”, szóvivője van a kiszolgáltatottak egyre bővülő társadalmának. Az egyik leghitelesebb ilyen „hang” A Város Mindenkié csoport.

 

A Párbeszéd Magyarországért számára a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a társadalmi mobilitás radikális erősítése az egyik legfőbb cél. Az Együtt és a PM között kötött szövetségi megállapodásban is szerepel, hogy „Egyetlen tanulni vágyó diák előtt sem zárhatjuk le a felsőoktatás kapuit. Az EU által is célként kitűzött 40%-os diplomás-arány elérése érdekében a legtöbb szakon országos összesítésben garantáljuk legalább a hoffmanni reformok előtti államilag finanszírozott keretszámot, (valamint) Kiterjedt egyetemi felkészítő- és ösztöndíj-programokat alakítunk ki a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatáshoz való hozzáférésének radikális javítása érdekében, és érdemi plusz-pontokkal is segítjük a bejutásukat.”

 

Az ellenzéki megállapodásban foglalt, és az AVM csoport által kifogásolt ponttal kapcsolatban – egyetértve a csoport által megfogalmazott elvekkel – a Párbeszéd Magyarországért tagjai is azt gondolják, hogy a felelős és az elesettek problémáira fókuszáló képviselői munkának nem alapvető feltétele a diploma. A kifogásolt pont ugyanakkor nem teszi kötelezővé ennek a feltételnek a teljesítését, attól – mint az megfogalmazásra is került – el lehet térni, csak egyet tudunk érteni A Város Mindenkié csoport felszólításával: a Párbeszéd Magyarországért szeretné „bátorítani azokat a hátrányos helyzetű jelölteket, akik politikai szerepvállalásukkal, saját élettapasztalataik felhasználásával a hasonló problémákkal küzdők szociális helyzetét kívánják javítani és politikai részvételüket ösztönözni.”

 

Egy, a képviselet terén a szolidárist főszabálynak tartó Országgyűlésben hiszünk, és ennek nem feltétele a diploma, csak a hivatástudat. Egyetértünk ugyanakkor A Város Mindenkié csoporttal, hogy a kifogásolt pont nem erősíti egy ilyen népképviselet kialakulásának esélyét, és egyben vállaljuk annak a felelősségét is, hogy a szöveg egyeztetése során ennek a szempontnak az érvényesülésére nem fordítottunk kellő figyelmet. Kérjük ugyanakkor az AVM csoport megértését abban, hogy jelenleg egy tárgyalási folyamatban vagyunk benne, amely még nem zárult le. A továbbiakban igyekezni fogunk a leveletekben is foglalt, és általunk is vallott értékeket erősíteni a tárgyalás folyamán.

 

Megértéseteket köszönve sikeres munkát kívánunk az AVM-nek, amelynek során a továbbiakban is számíthattok a Párbeszéd Magyarországért képviselőire és aktivistáira.

 

2013. augusztus 23.

 

Üdvözlettel:

 

Szabó Tímea és Jávor Benedek

társelnökök

Párbeszéd Magyarországért

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.