Dear Mandela – beszámoló a filmről

Ez a cikk több mint 10 éves.

mandelafilm_kicsi.jpgA „Kedves Mandela” című dél-afrikai dokumentumfilm a Dózsa György úti szállón került vetítésre. Aránylag elég szép számmal összejöttünk, beleértve minket is, AVM tagokat. A vendégeket üdítővel és kis rágcsálnivalóval vártuk, igyekeztünk mozis hangulatot teremteni. A bejáratnál egy asztalon elkészített különféle ismertetők és kisokos várta az érdeklődőket, lehetőséget adva arra, hogy megismerjék az AVM munkáját vagy akár csatlakozzanak hozzánk. Akadtak, akik szívesen megismernék a munkánkat és akár csatlakoznának is hozzánk. Ők fel is iratkoztak, megadták az elérhetőségüket.

A film  azt az időszakot mutatja be, amikor a nagyon szegény kunyhólakó emberek ígéretet kaptak sorsuk jobbá válására, ami a rettenetes  nyomorból elfogadhatóbb és jobb körülményt, lakhatást ígért. Ez az idő múlásával sajnos ígérgetésekké alakult át – a dátumok megváltoztatásával, azok tologatásával szinte sosem valósult meg. A filmben láthattuk a nagy szegénységet, a kétségbeesett emberek és gyerekek mindennapi életét, küzdelmét és azt, hogy először mennyire hittek, bíztak az apartheid utáni rendszer ígéretekben.

Mindez összekovácsolta őket, elkezdték a szerveződést. Bádogvárosok jöttek létre, és volt aki innen még egyetemre is képes volt járni. Ma több millióan élnek így Dél-Afrikában. Sokan vágytak tanulásra közülük és tanultak is. Ezt a sanyarú sorsot látva mindannyian elképedtünk az élő valóságon, ami megrendített, miközben a saját helyzetünkkel próbáltuk összehasonlítani valamennyire. A lényeg, hogy példát is láthattunk az összefogásra, az erőre, amit a film nagyon jól bemutatott.

 

A vetítés végen körbeültünk és együtt beszélgettünk a látottakról ki mit gondol… Mindenki jól érezte magát ezen a programon, ha mint téma nem is éppen vidám hangulatú volt.

Képek a vetítésről itt.

2013. augusztus 8.                                                                                              Csuhai Ági

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.