Mit tehetsz, ha rendőri zaklatás tanúja vagy?

Ez a cikk több mint 8 éves.

steve_kicsi.jpgA Város Mindenkié tagjainak szinte mindennapos tapasztalata a hatóságok méltánytalan, diszkriminatív és gyakran tettleges erőszakkal járó fellépése. Ennek a gyakorlatnak a valóságát és kiterjedtségét az AVM Utca és Jog kutatása adatokkal is igazolta. Felmérésünk azt is kimutatta, hogy az ilyen elnyomó intézkedések különösen gyakoriak a Rendőrség körében: a rendőrök rendszeresen, akár napjában többször is – minden alap nélkül – igazoltatják a hajléktalan állampolgárokat, és ennek során gyakran tiszteletlenül, lpaekezelően beszélnek velük. A kutatásban megkérdezett több mint 400 hajléktalan ember 13%-a számolt be arról, hogy valamely egyenruhás hatóság tagja (rendőr, közterület-felügyelő stb.) bántalmazta és a válaszadók felével fordult már elő, hogy a hatóságok sértő módon beszéltek vele. 

Noha a biztos lakhatással rendelkező állampolgárokat sokkal kevésbé zaklatják a rendőrök, gyakran vagyunk az ilyen esetek szemtanúi. Azonban mélységes felháborodásunk ellenére sem mindig tudjuk, mit tehetnénk mi a diszkriminatív vagy zaklató hatósági fellépés ellen. Az alábbiakkal ebben próbálunk segíteni néhány tanáccsal:

    ⁃      Nyugodtan menj közelebb a rendőri intézkedéshez! Tapasztalataink szerint, ha elég közel mész ahhoz, hogy az intézkedő rendőrök is észrevegyenek, akkor az egyfajta állampolgári kontrollt jelent. Ez sok esetben már önmagában elegendő ahhoz, hogy a rendőrök ne bánjanak méltatlanul az érintettel.   

    ⁃      Ha a rendőr megkérdezi, miért mentél oda, kapcsolatban állsz-e az érintettel, nyugodtan mondd el az igazat – hogy csak szeretnéd megfigyelni az eljárást. Ehhez jogod van akkor is, ha egyáltalán nem ismered az eljárás alá vont embert.

–       Kérdezd meg a rendőrt, hogy mi az oka az igazoltatásnak! A rendőr csak a közrend, közbiztonság védelme érdekében, bűnüldözési vagy bűnmegelőzési célból vagy közlekedésrendészeti ellenőrzés során igazoltathat. Nem létezik olyan, hogy „rutinigazoltatás”! Az igazoltatás célját annak megkezdése előtt a rendőr felszólítás nélkül köteles közölni! Ha a helyzet megengedi, ezzel nyugodtan szembesítsd az intézkedő rendőrt! Ez fontos visszajelzés lehet számára – tudatosíthatja benne, hogy az állampolgárok tudatában vannak a jogszabályoknak és ők nem viselkedhetnek önkényesen, csak a jogszabályi felhatalmazás szerint járhatnak el. Emellett az érintett hajléktalan állampolgár jogtudatosságát is növelheted ezzel, ami a későbbiekre nézve jelentősen csökkentheti a kiszolgáltatottságát. 

    ⁃      Lépj kapcsolatba az érintett emberrel! Nyugodtan kérdezd meg tőle – akár az igazoltatás közben is – hogy jól van-e, tudsz-e valamiben segíteni neki.

    ⁃      Adj tanácsot az érintettnek! Mondd el neki, hogy társadalmi helyzetétől függetlenül joga van az emberi méltóságát tiszteletben tartó bánásmódhoz, és ha úgy érzi, hogy hátrányos megkülönböztetés áldozata lett vagy bármi más kifogása van az intézkedéssel kapcsolatban, tegyen panaszt! Ezt az intézkedéstől számított 30 naptári napon belül lehet megtenni az adott kerület/település rendőrkapitányságán (nem igaz, hogy csak bizonyos kapitányságokon lehet panaszt tenni!) vagy 20 napon belül a Független Rendészeti Panasztestületnél (www.panasztestület.hu). Ehhez jó, ha feljegyezed a rendőr azonosító számát, amit a rendőr köteles jól látható helyen feltüntetni az egyenruháján (a ruha váll-, illetve mellrészén találod a számot). Viszont jó tudni, hogy az azonosító nélkül is lehet panaszt tenni, tehát ha nincsen meg az információd, de tudod, hogy pontosan hol és mikor történt az eset, az is elegendő.

    ⁃      Javasold, hogy keresse fel A Város Mindenkié Utcajogász programját, amelyben önkéntes jogászok akár a panasz benyújtásában vagy más jogi lépések megtételével kapcsolatban is tudnak segíteni a hajléktalan embereknek. Az Utcajogász minden pénteken du. 3 és 5 óra között nyújt ingyenes jogi tanácsot és segítséget a Blaha Lujza téren, a szökőkút mellett (rossz időben az aluljáróban).

    ⁃      Ha az intézkedő rendőr meglátásod szerint bűncselekményt követ el (például megfélemlíti az érintett embert vagy bántalmazza őt), te is tehetsz feljelentést a nyomozó hatóságoknál (bármelyik ügyészségen vagy a rendőrségen). Ehhez jó ha megvan neked a rendőr azonosítója és a pontos helyszín és időpont.

    ⁃      Ha tettleges erőszakot tapasztalsz az intézkedés során, készíts videót vagy fényképet az esetről a telefonoddal (ezt természetesen más esetben is megteheted, de itt különösen fontos). Ehhez jogod van, akkor is, ha az intézkedő rendőr felszólít, hogy hagyd abba! Egyedül ahhoz nincs jogod (legalábbis ez vitatott), hogy az eljáró rendőrről készült felvételt nyilvánosságra hozd, ha azon az intézkedő rendőr beazonosítható. Bizonyítékként a felvétel mindenképp felhasználható lesz, a rendőrök arcát kitakarva pedig akár nyilvánosságra is hozhatod a felvételt (ha a kitakaráshoz segítségre van szükséged, fordulj segítségért A Város Mindenkié csoporthoz).

           Ha az intézkedés során sérülés történt, akkor mondd meg a sértettnek, hogy készíttessen azonnal látleletet. Ebben ha tudsz, segíts neki – hívd ki a mentőt vagy segíts neki eljutni a legközelebbi sürgősségi osztályra. Ha sérüléssel végződő bántalmazás történt és erről van is látlelet, a Helsinki Bizottsághoz lehet jogi segítségért fordulni.

    ⁃      Tarts magadnál egy példányt az AVM köztéri jogi kisokosából, ami többek között a hatósági fellépésekkel kapcsolatban is hasznos információkat nyújt a köztéren élő emberek számára. Ilyen esetekben nagyon hasznos, ha ezt át tudod adni az érintettnek. Kisokosért fordulj hozzánk, illetve innen töltsd le és nyomtasd ki füzet formában.

Történetek az utcán élő emberek hatósági zaklatásáról.

Ha neked is van hasonló történeted, kérjük, hogy juttasd el hozzánk az [email protected] email címre!

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.