Hatósági eszközökkel próbálja elüldözni kunyhólakó szomszédait egy magáncég

Ez a cikk több mint 10 éves.

ov_utca_kicsi.jpgCsizi Zsolt és Czinege Zsolt négy éve élnek a XIV. kerületi Öv utcai kiserdőben egy kunyhóban és egy sátorban, amely a Fővárosi Önkormányzat területén található. Ez alatt az idő alatt nemcsak kunyhóikat tartották tisztán, hanem azok környezetét is. Kutyájuk be van oltva és chippel is el van látva. Panasz nem érkezett rájuk, a kerületi hatóságokkal eddig jó volt a kapcsolatuk. Ez azonban az elmúlt hetekben megváltozott, miután a szomszédos telek kezelője (az In-Management Kft., amelynek anyacége 2012 decembere óta a terület tulajdonosa) minden előzetes értesítés nélkül a közterület-felügyeletet és az ÁNTSZ-t is mozgósította Zsolték ellen. Noha még semmilyen határozat nem született az ügyben, az érintetteket már többször kérte a Fővárosi Közterület-felügyelet, hogy hagyják el a területet.

A történetben nemcsak az a megdöbbentő, hogy ismét illegális bontás készülődik, hanem az is, hogy ezúttal egy magáncég mozgósította az egyenruhás hatóságokat az ott élők ellen. A hatályos jogszabályok szerint a terület elhagyására kizárólag azután lehetne felszólítani az érintetteket, ha megfelelő közigazgatási eljárásban ilyen döntés születik. Tudomásunk szerint jelenleg a Fővárosi Közterület-felügyelet vizsgálja az ügyet, a XIV. kerület jegyzője pedig köztisztasági okokra (illegális hulladék) folytat eljárást az ügyben. Ezúton is felhívjuk a hatóságok figyelmét, hogy egy ember otthona nem hulladék, így nem is kezelhető akként – azt önkényesen elbontani, „eltakarítani” nem lehet.

Mivel a kunyhók a lakott területtől messze vannak és semmilyen módon nem zavarják a szomszédos telephely működését (amit az elmúlt négy év békés együttélése is bizonyít), A Város Mindenkié csoport próbálta felvenni a kapcsolatot a telek kezelőjével, hogy egy mindenki számára megfelelő megoldásról tárgyaljunk, eddig sajnos sikertelenül. Az érintett kunyhólakók nem ragaszkodnak ahhoz, hogy ott éljenek, de ahhoz igen, hogy ha el kell költözniük az eddig számukra viszonylag biztonságot nyújtó otthonukból, akkor a hatóságok megfelelő és emberhez méltó alternatívát nyújtsanak nekik (amely nem az arrébb költözés egy másik tulajdonos területére vagy hajléktalanszálló).

A Város Mindenkié csoport és az érintettek remélik, hogy a területet, ahol négy éve élnek, nem kell elhagyniuk, hiszen nemcsak ingóságaik kötik őket oda, hanem személyes kapcsolataik és munkájuk is.

Fotók a helyszínről.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.