Fővárosi kunyhólakók második találkozója – beszámoló

Ez a cikk több mint 10 éves.

kunyho2_kicsi.jpgA Város Mindenkié csoport ismét összehívta a hajléktalan embereket az ún. kunyhós világtalálkozóra, melyet 2013. július 7-én rendeztünk meg a Városligetben. Ahhoz, hogy ez a találkozó megvalósulhasson sok előkészítő munkát kellett elvégeznünk: a találkozó napjának megszervezését, toborzását, vásárlást és felkészülést, hogy olyan találkozó legyen, ahol a meghívott vendégeink, a hajléktalan emberek jól érzik magukat velünk. Előzetesen sokat szórólapoztunk, dolgoztunk és a piknikre is készültünk természetesen! Izgalmas volt a felkészülés, jó kedvvel, szívesen vállalt részt mindenki az előkészítő munkákban.

Eljött a nap és nekivágtunk a Városligetnek. Tessza autóval segítette a vásárlást, a piknik színhelyére a szendvicsek, vizek kiszállítását. Adri és Miki nagy odafigyeléssel vásároltak be, hogy vendégeinket kellőképpen megtudjuk vendégelni. Annamari és Betti a Muzsikus Rádióban kenték, pakolták a zsemléket, hogy szépen csomagolva, gusztusosan tálalva adhassuk oda a vendégeinknek. Gyula és Miki várták vendégeket a nagy Európa-óránál, ahonnan elkalauzolták őket találkozási helyünkre.

A piknik háziasszonya Tessza volt, aki elmondta, hogy milyen beszélgetéseket szeretnénk elindítani. A Város Mindenkié csoportot Jutka mutatta be, és azt is elmondta, hogyan ismerkedett meg az AVM-el és miért lett aktivista. Ezután egy személyes bemutatkozás során mindenki elmondta, hol él, milyen körülmények között. Így kiderült, hogy a kb. 30 jelenlévő nagy része saját építésű kunyhóban vagy sátorban él. Tessza elmondta, hogy miért is vagyunk ott (a találkozó célja a jogszerűtlen kunyhóbontások megakadályozása és a kunyhóban élő emberek jogi és érdekvédelmi képzése volt).

Először két zuglói hajléktalan ember számolt be arról a perről, melyet a kerületi önkormányzat ellen indítottak: kártérítést követlenek, mivel kunyhóikat jogszerűtlenül elbontották és a saját tulajdonú tárgyaikat szemétként eldobták. Valiék Kőbányáról ennél sokkal boldogabb hangnemben számoltak be, hiszen ők a X. kerületi önkormányzat – és sok civil szervezet – segítségével kunyhóból lakásba költözhettek, miután a Szociális Építőtábor segítségével felújították a lakásukat.

Az Utcajogász csoportunk egyik újdonsült tagjától, Kispál Sándortól megtudhatták a jelenlévők, hogy milyen jogaik és kötelességeik vannak a kunyhóban élőknek.

Befejezésül meghívtuk a jelenlévőket a július 27-i filmvetítésünkre, melynek során a Dózsa György úti BMSZKI szálló nagytermében Magyarországon elsőként levetítjük a „Kedves Mandela” című dokumentumfilmet, amely a dél-afrikai kunyhólakók mozgalmáról szól.

Összességében csendes, kellemes hangulatú találkozó volt, melyre hamarosan ismét sort kerítünk.   

Képek a találkozóról itt.

Lakatosné Jutka

2013. július 20.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.