Látogatás a Kassák Múzeumban – beszámoló

Ez a cikk több mint 10 éves.

kassak2.jpgJúlius 3-án A Város Mindenkié tagjai a Kassák Múzeumban jártak. A csoport rendszeresen szervez közös szabadidős programokat, amelyek során a gyakran nyomasztó és megterhelő munkából kiszakadva közösen tudunk kicsit kikapcsolódni, művelődni, szórakozni. Ezúttal azért esett a Kassák Múzeumra a választásunk, mert a művész-aktivista életútja és munkássága nagyon izgalmasnak és különösen érdekesnek tűnt az AVM szempontjából. Nem kellett csalódnunk – nagyon sok közös pontot fedezhettünk fel Kassák és az AVM világszemlélete és munkássága között, ami nagyon inspirálóan hatott ránk!

A tárlatvezető, Csatlós Judit először az állandó kiállításon kalauzolt végig bennünket, amely főként Kassák Lajos közéleti munkásságát mutatja be. Megtudtuk, hogy Kassák munkás családból származott és ugyan eljutott a gimnáziumig, azt nem fejezte be, ehelyett saját magát képezte folyamatosan a számára fontos témákban és művészeti ágakban. Politikai tevékenységét elsősorban az újságjaival fejtette ki, ezek időrendben a TETT, a MA, majd a MUNKÁS című lapok voltak. Érdekvédelmi, aktivista munkáját klasszikus munkásmozgalmi formában kezdte – az őt foglalkoztató gyárakban vett részt a munkás érdekvédelemben, emiatt gyakran el is bocsátották aktuális munkahelyéről. Rövid idő alatt vezető szerepbe lépett és a budapesti műveszeti-mozgalmi élet motorjává vált. A MA című „aktivista lapnak” fontos kultúraközvetítő szerepet szánt, ehhez kapcsolódóan irodalmi esteket, kiállításokat és más közösségi eseményeket szervezett, könyvkiadásokat szerkesztett, amelyek a művelődésen túl a beszélgetésre, vitára, szerveződésre is lehetőséget nyújtottak a résztvevők számára.

kassak3_kicsi.jpgNagyon izgalmas volt látnunk, hogy az AVM számos fontos elve és tevékenysége szorosan követi Kassák munkásságát. Művészete és szervezői tevékenysége nyíltan és vállaltan politikai volt, de minden párttól és közhatalmi tényezőtől független. Ebben nem kötött kompromisszumot, tevékenysége mindig a lelkiismeretét követte – emiatt több gyárból elbocsátották, folyóiratait rendre betiltották, közösségeit felszámolták. Emellett nagyon fontosnak tartotta – csakúgy, mint az AVM –, hogy kiálljon más társadalmi csoportok érdekei védelmében is, ezért nyíltan támogatta a zsidóság és a feminista mozgalom törekvéseit. A számunkra talán legizgalmasabb vállalkozása a Munka-kör megszervezése volt, amely fiatal munkások önképző egyleteként arra szolgált, hogy képessé tegye a résztvevőket saját érdekeik képviseletére. Ebből a csoportból indult útjára a magyar szociofotó mozgalom, ők adták ki a Munka című szocialista társadalmi és művészeti beszámolót, festőcsoportot szerveztek, illetve szavalókórust is működtettek, amely nemcsak közösségi élményt nyújtott a résztvevőknek, hanem mozgalmi propaganda szövegek terjesztésére is lehetőséget adott.

Mivel sosem kötött kompromisszumot a formális politikai vezetéssel, megélhetését – sok más fontos és elismert mozgalmi vezetőhöz hasonlóan – sokáig felesége, Simon Jolán színésznői munkája biztosította, akivel, a korabeli meghatározás szerint bajtársi házasságban éltek.  

Az állandó tárlat után megtekintettük az időszakos kiállítást, amely a MADI (Mozgás-Absztrakció-Dimenzió-Invenció) kortárs művészeti irányzatot mutatja be, majd megnézhettünk egy videófilmet amelyen Kassák Lajos beszélt munkásságáról.

Ezúton is nagyon köszönjük a Múzeum vezetőjének a lehetőséget és Csatlós Juditnak a nagyon izgalmas és inspiráló tárlatvezetést!

Képek a látogatásról itt.

2013. július 12.                                                         Fekete Nagy Miklós és Dósa Mariann

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.