Csoportkoordinátor képzés az AVM-ben

Ez a cikk több mint 10 éves.

koord.jpgMint arról korábban beszámoltunk, A Város Mindenkiében kétrészes képzéssorozatot tartottunk a koordinátori munkáról. Az első alkalommal az események, akciók koordinálásáról volt szó, amiről itt lehet bővebben olvasni. A második alkalommal, 2013. június 30-án a csoportok koordinálása volt terítéken. Két szövetséges tagunk, Bende Anna és Sebály Bernadett tartottak előadást úgy, hogy kérdéseikkel messzemenőleg bevontak minket is a munkába. Megismerhettük azt, hogy az AVM-ben milyen a jó csoportkoordinátor, milyen feladatai vannak, mire kell odafigyelnie, hogyan kezelje a munkacsoport tagjainak gondjait, problémáit, és mivel kell tisztában lennie ahhoz, hogy a munkacsoport munkáját összefogja.

Megismerhettük azt, hogy a tervezett munkákat milyen sorrendben (prioritásban) oszthatjuk fel, azt személyenként hogyan lehet felvállalni, illetve – szükség esetén – kijelöléssel elvégezni, valamint megtanultuk azt is, hogy hogyan kérhetünk segítséget, ha magunk nem tudjuk elvégezni a vállalt feladatot. Átbeszéltük közösen, hogy egy munkacsoport működése mitől lehet jó, hogyan tudja a koordinátor a demokráciát érvényesíteni a csoporton belül, és milyen elismerés, vagy megbántás nélküli számonkérés lehetséges annak érdekében, hogy segítsük azt a tagunkat, aki még nem elég tapasztalt a munkában.

Tanultunk a témalista összeállításának fifikáiról is, a fontossági sorrendet, az adott munka felelősének és határidejének megoldásáról, a csoport felé tartott beszámolóról az elvégzett munka eredményéről vagy eredménytelenségéről, a feladatok közbeni egyéb, csoportos feladatokról és azt is, hogy egy-egy nagyobb volumenű munka koordinátoraként ismernie kell a feladatot elejétől a végéig, annak folytonosságát, és rész- vagy végeredményét.

Megtanulhattuk, hogy a jó koordinátor mi-mindenre figyel oda, hogyan tartja rendszerben az egész féléves (elvonulástól-elvonulásig) tartó munkát és azt is, hogyan érheti el, hogy tagjai, társai tiszteljék. Megtanultuk, hogy a jó koordinátornak mire kell odafigyelnie… ó, rém egyszerű… MINDENRE!

2013. július 10.                                                                                                   Lakatosné Jutka

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.