Szolidaritás az Abahlali baseMjondolo nevű dél-afrikai szervezettel

Ez a cikk több mint 10 éves.

abahlali2_kicsi.jpgA Város Mindenkié szolidaritási üzenete az Abahlali baseMjondolo-nak, a kunyhólakók egyik legnagyobb dél-afrikai szervezetének, akiknek a napokban gyilkolták meg egyik aktivistájukat.

Kedves dél-afrikai barátaink, sorstársaink!

Csoportunk tagjai hajléktalan és hajléktalanságot megtapasztalt emberek, valamint szövetségeseik. Közösen az emberi jogok érvényesítéséért, az emberi méltóságért és a lakhatáshoz való jog elismeréséért, törvénybe iktatásáért dolgozunk. Küzdelmetekben és munkátok céljaiban így osztozunk mi is.   

Megrendüléssel hallottuk a hírt, hogy Nkululeko Gwala nevű aktivistátok ellen gyilkos merényletet követtek el június 26-án Durbanben, Dél-Afrikában. Fogadjátok őszinte részvétünket, és ezúton szeretnénk titeket szolidaritásunkról biztosítani Budapestről, Magyarországról.

Nkululeko Gwala idén már a harmadik tagotok, és összességében a negyedik lakhatási aktivista, akit Durbanben meggyilkoltak.

Nkululeko a merénylet előtti napokban példás bátorsággal kritizálta a hatóságokat a korrupció miatt, kérdőre vonva a városi tisztségviselőket, hogy miért nem a rászorulóknak juttatják a szociális lakásokat, és nem engedett a politikai fenyegetéseknek sem.

Elismerésre méltó az is, hogy bizonyítékokat gyűjtött a hatósági megfélemlítésről és korrupcióról.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kiszolgáltatottak jogaiért, és a korrupció ellen felszólaló aktivistákat fenyegessék, és az életükre törjenek. Elítéljük a négy lakhatási aktivista meggyilkolását.

Követeljük, hogy a dél-afrikai hatóságok azonnal indítsanak független és alapos vizsgálatot Nkululeko Gwala, és a másik három lakhatási aktivista meggyilkolása kapcsán! Biztosítsák, hogy gyilkosaikat felelősségre vonják, és megfelelően szankcionálják.Kérjük a dél-afrikai kormányt és a helyi hatóságokat, hogy az ország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeinek megfelelően, tegyen meg mindent, hogy állampolgárainak megkülönböztetéstől mentesen garantálja a személyes biztonságát. Kérjük továbbá a dél-afrikai hatóságokat, hogy akadályozzák meg az erőszakos kilakoltatásokat, és tartsák tiszteletben a megfelelő lakhatáshoz való jogot, elsősorban a legrászorultabb rétegek szociális lakhatáshoz való segítésével.

Kedves Barátaink!

Itt Magyarországon, mi is a lakhatási problémák, a lakhatási szegénység, a jogellenes kilakoltatások ellen, és a hajléktalanság felszámolásáért, a hajléktalan emberek jogaiért küzdünk hozzátok hasonlóan. Ugyan szerencsére nekünk nem kell életveszéllyel szembenézni, de a magyar hatóságok így is megnehezítik a dolgunkat. Annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróságunk azt korábban alkotmányellenesnek ítélte, a kormánypárt javaslatára nemrég bekerült az alkotmányunkba, hogy a közterületen élőket büntethetik, aminek borzasztó következményei lehetnek az utcán élő emberekre.

Csoportjainkat összeköti a közös cél, hogy mindenki számára elérjük az igazságos és méltósággal való élet feltételeit, és küzdjünk az alapvető jogok tiszteletben tartásáért.

Szolidárisak vagyunk a küzdelmetekkel. Nkululeko ügyében Dél-Afrika magyarországi nagykövetének is írtunk levelet, amelyben emlékeztettük országa nemzetközi kötelezettségeire.

Biztonságos működést, sok sikert, erőt és kitartást kívánunk Magyarországról, baráti üdvözlettel:

A Város Mindenkié

2013. július 12.

A levél angol nyelvű változata itt elérhető.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.