A MÁV minimális embersége: kunyhóbontások a zuglói körvasútnál

Ez a cikk több mint 10 éves.

rom.jpgA Város Mindenkié csoport 2013. június 21-én értesült arról, hogy a zuglói körvasútnál hajléktalan emberek kunyhóit bontják. A MÁV és az érintettek  elmondása szerint a közlekedési vállalat kb. egy héttel korábban értesítette az ott élőket arról, hogy tereprendezésre készül, és így az ott élőknek el kell hagynia azt a területet, ahol több, mint tíz év állnak saját építésű otthonok. A MÁV közlekedésbiztonsági okokra hivatkozott a bontáskor, mert az utóbbi időben megszaporodtak a panaszok és bejelentések (többek között a mozdonyvezetők részéről). Az otthonaikat elvesztő emberek közül többen évek óta éltek a sínek közelében.

Noha tudomásunk szerint a MÁV munkatársai tettek valamiféle próbálkozást arra, hogy a zuglói önkormányzatot rávegyék, hogy segítsen az itt lakó kb. két tucat ember elhelyezésében, azonban a bontásig érdemi megoldás nem született. A MÁV nyomására a kijelölt napon – ahol sok hatósági személy, pl. vasútőr és rendőr is jelen volt –, több érintett maga bontotta el a kunyhóját, és egy hosszú évek óta ott álló ún. cirkuszi kocsit is darabokra szedett a tulajdonosa. Sajnos, mire A Város Mindenkié aktivistái eljutottak a helyszínre, a kunyhók többsége nem állt, és csak az elbontott kunyhók maradványainak szomorú látványa várt minket.

rom3.jpg2013. június 25-én kedden két család még mindig ott lakott a területen, az egyik egy maga építette kunyhóban, a másik egy a saját tulajdonukat képező lakókocsiban. A kunyhó – amelyben idős, beteg emberek is laknak – a sínek mellett van, közel a létfontosságú vízforráshoz, a lakókocsit pedig egy távolabbi helyre húzták abban a reményben, hogy ott nem zavarják a MÁV munkáját, és maradhatnak.

Amikor találkoztunk velük, a még ott élő emberek nagyon el voltak keseredve, nem tudták, hogy hova menjenek. Miután hosszas egyeztetés után kiderült számunkra, hogy a MÁV sajnos mindenképpen el fogja távolítani ezeket a kunyhókat a területről, így a lakóknak azt a kérését képviseltük, hogy néhány nap haladékot kaphassanak.

 

viki.jpgVégül mind a MÁV jogi osztályának munkatársa, mind a területért felelős pályaszakasz-mérnök megígérte, hogy július 5-ig nem nyúlnak a sínek melletti kunyhóhoz, hogy az ott lakóknak legyen ideje elszállítani a személyes holmijukat és új otthont találni. A lakókocsi esetében sajnos a MÁV hajthatatlan maradt: az itt lakók 24 órát kaptak, hogy elvontassák az otthonukul szolgáló járművet (ha nem teszik, a MÁV rendeli el a vontatást, amit majd csak pénzért tudnak kiváltani).

Összességében ez egy nagyon szomorú ügy, hiszen a MÁV feladata valóban az, hogy szavatolja a vasúti közlekedés biztonságát és az viszont nem, hogy szociális intézményként hajléktalan embereket szállásoljon el. Másrészt azonban elfogadhatatlan, hogy ma Magyarországon ilyen sok ember kényszerül arra, hogy sokszor életveszélyes körülmények között – például a vasúti sínekhez közel – építsen magának otthon. Ráadásul, amikor ez a „lehetőség” is megszűnik, akkor a legtöbbjüknek minden érdemi segítség nélkül kell továbbköltöznie a semmibe – ahogyan ez a zuglói érintettekkel is történik.

attila.jpgMindezzel együtt ez az eset a MÁV számára is tanulsággal kell, hogy járjon. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ha a jövőben a vállalat olyan területrendezésre készül, amely emberek otthonainak megszüntetésével jár, akkor időben lépjen kapcsolatba az érintett önkormányzatok szociális és lakásügyi osztályaival, illetve a kerületben dolgozó szociális szakemberekkel, hogy az ott lakó embereknek – az ő aktív bevonásukkal – megfelelő elhelyezést tudjanak találni. Az előzetes értesítés jelentősége elismerésre méltó, de ettől még az a probléma nem szűnik meg, ami miatt sok ember a vasút területén kell, hogy otthont teremtsen. Vagyis hiába volt ebben az esetben a kilakoltatás elrendelője a MÁV, a felelősség továbbra is az általunk választott és minket képviselő közintézményeké marad. Ugyanis ha a fővárosi és kerületi önkormányzatoknak lenne érdemi szociális lakáspolitikája, akkor sokkal kevesebb embernek kellene ilyen körülmények között laknia, illetve a saját építésű kunyhóban vagy más átmeneti helyeken lakó emberek helyzete is jelentősen javulna.

További képek a helyszínről itt.

2013. június 26.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.