Az AVM bemutatkozott a Demokratikus Koalíció III. kerületi szervezetében

Ez a cikk több mint 10 éves.

dk_kicsi.jpg2013. június 14-én fórumot tartott a Demokratikus Koalíció III. kerületi szervezete a III. kerület Kerék utca 80. alatti helyiségben, melyre vendégként meghívták Dr. Kozma Judit egyetemi docenst, valamint A Város Mindenkié csoport aktivistáit: Vojtonovszki Bálintot, Balog Gyulát és Lakatosné Jutkát. A fórum tárgya a hajléktalanság kérdése volt. A DK arra kért minket, hogy törekedjünk a hajléktalan emberekkel kapcsolatos előítéletek csökkentésére valamint, hogy elemezzük a hajléktalan embereket érintő lakhatási problémákat.

Az AVM tagjai felkészüléskor a következő témákat tervezték érinteni:

– előítéletek csökkentése,
– lakhatási gondok,
– lakhatáshoz való jog
– „elsőként lakhatás” megközelítés,
– szociális lakásügynökség,
– kunyhólakók ügye,
– a hajléktalanság rendészeti megközelítése.

A fórum kölcsönös bemutatkozással kezdődött. Dr. Kozma Judit elmondta, hogy először Debrecenben, majd – jelenleg is – Miskolcon tanítja a szociális munkásokat. Ebben a munkakörben már 35 éve dolgozik, közben szegénységkutatást végez elsősorban vidéken (ezért választotta Miskolcot is). Több tanulmányt írt a hajléktalanságról, és Iványi Gáborral dolgozik együtt az Oltalom Egyesületben.

Ezután mutatkozott be az AVM három aktivistája és rögtön a lakáskérdés került szóba. Elmondtuk, hogy a hajléktalanság számunkra lakhatási probléma, amit a lakhatáshoz való jog bevezetésével és kikényszerítésével lehetne megoldani. Ehhez szociális bérlakásokra van szükség, de beszéltünk a Habitat for Humanity Magyarország szociális lakásügynökség koncepciójáról is. Beszéltünk arról is, hogy bár a hajléktalanellátó-rendszer esetenként emberfeletti terheket vállal, megoldást mégsem tud nyújtani. Érintőlegesen említettük a kunyhóban élő, valamint a kilakoltatás előtt álló emberekkel közösen végzett munkánkat is.

A beszélgetés alatt kiderült, hogy bizony léteznek előítéletek a hajléktalan emberekkel szemben, melyeket egy fiatal DK-s mondott ki: „a hajléktalanok büdösek, isznak, koldulnak, lopnak”. Az AVM-től Jutka erre rögtön válaszolt, miszerint szerinte nem létezik sem hajléktalan-, sem romabűnözés, csak bűnözés létezik! Az igaz például, hogy sok mélyszegénységben élő ember sajnos arra szorul, hogy kolduljon és egyre több idős embert látunk a lépcsőkön üldögélni, mert a ledolgozott éveik után annyira kevés a nyugdíjuk, hogy erre kényszerülnek. Az, hogy emberek idáig jutnak, a mindenkori kormány és a társadalom hibája.

Szóltunk arról is, hogy az Orbán-kormánynak köszönhető az emberek között egyre nagyobb a megosztottság – erről Bálint mint szövetséges és Gyula mint érintett mondta el észrevételeit.

A DK részéről felvetették, hogy elismerik az AVM munkáját, figyelemmel kísérik céljainkat és becsülik elveinket. Nehezményezték viszont, hogy nem mindig tudnak időben akcióinkról, amelyeken szívesen megjelennének. Gyula elmondta, hogy A Város Mindenkié nem köti magát sem politikai pártokhoz, sem olyan szervezetekhez, amelyek nem állnak ki a hajléktalan és szegény emberek mellett. Természetesen azt is elmondtuk, hogy pártjelvények, zászlók stb. nélkül, civil szimpatizánsként továbbra is mindenkit szeretettel várunk a rendezvényeinken.

2013. június 20.                                                                                                      Lakatosné Jutka

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.