Az AVM új Utcajogászainak képzése

Ez a cikk több mint 10 éves.

blog_1.jpgA Város Mindenkié képzést szervezett az Utcajogász programba jelentkező új jogászoknak 2013. június 8-án. A képzést az AVM Utcajogász munkacsoportja azoknak a jogászoknak szervezte, akik szeretnének idén nyártól bekapcsolódni a program munkájába.

Rövid ismerkedést követően Dósa Mariann, az AVM egyik régi tagja vázolta fel az AVM történetét (Picture the Homeless, első képzések) és a szervezet felépítését. Beszélt az AVM-ben irányadó elvekről és a szervezet működése során felmerülő, minket, mint jövőbeni tagokat is érintő kérdésekről.

Ezt követően a képzés számomra legérdekesebb része következett: érintett aktivisták számoltak be arról, hogy miképp lettek hajléktalanok – akár több mint egy évtizede, akár pár hónappal ezelőtt. A hallott történetek sokat segítettek abban, hogy jobban megértsük és magunkénak érezzük azoknak a problémáit, akiknek – és akikkel együtt – segíteni szeretnénk az AVM-ben.

A hajléktalanság szociológiai aspektusairól beszélt nekünk ezután Vojtonovszki Bálint AVM aktivista, ami azért volt nagyon izgalmas, mert nem jogi szempontból (mit lehet? mit nem lehet?) közelítette meg a kérdéskört, hanem a szociális ellátórendszer strukturális felépítését és a tényleges működés során felmerülő problémákat osztotta meg velünk. Az előadás közben és utána is kérdezhettünk, így sokunkban helyükre kerültek a korábban nem egészen értett vagy ismert problémák (miért nem jön ki a mentős, ha hajléktalan emberhez hívunk mentőt? Miért nem akarnak egyes hajléktalan emberek télen sem a szállóra menni? stb.).

A délelőtti információ- és élménydömping után mindenkinek jól esett az ebédszünet, ahol az aktivisták által elkészített finom szendvicsek és kávé tette lehetővé, hogy délután tovább figyelhessünk és okosodhassunk.

A délután során azokat a témákat vettük sorra, amelyek az Utcajogász működése során leggyakrabban előfordulnak. Ebben egyrészt Kalota Ági, kezdetektől fogva utcajogász volt a segítségünkre, akivel – többek között – végigvettük a kilakoltatáshoz kapcsolódó legfontosabb problémaköröket és megoldási lehetőségeket. Másrészt átnéztük a Jogi Kisokost is, amelynek problémásabb, leggyakrabban alkalmazandó részeihez Keresztes Jenő utcajogász adott praktikus tanácsokat és tett előremutató – olykor jogalkotási javaslatokat is megfogalmazó J – megjegyzéseket.

A program Dósa Mariann előadásával zárult, aki részletesen bemutatta a hajléktalan emberekre vonatkozó szociális jogi szabályokat és a speciális szociális ellátórendszert (így végre azt is megtudtuk, mit jelent a korábban többször emlegetett „Könyves”).

A képzés nemcsak az átadott tudásanyag miatt volt hasznos (ami egyáltalán nem volt elhanyagolható mennyiségű…) hanem azért is, mert az elhangzott történetek, a megélt találkozások és élmények alapján sokkal többet tudunk és többet (máshogy?) látunk a hajléktalanság kapcsán. Köszönjük.

Budapest, 2013. június 17.

Lovas Lilla

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.