Koordinátorképzés A Város Mindenkiében – beszámoló

Ez a cikk több mint 10 éves.

koordinator.jpgA Város Mindenkién belül működik egy ún. AVM Akadémia, ahol a csoport tagjai folyamatosan képzik saját magukat a számunkra fontos témákban. Az elmúlt években nagyon sokféle témát érintettünk a feminizmustól a polgári engedetlenségen és az angol nyelven át a mentorálásig és a toborzásig. 2013. április 28-án is tartottunk képzést, ahol arról tanultunk, hogy mi a feladata az AVM-ben annak, aki egy konkrét esemény vagy akció koordinátora. A képzést Bárász Tamás, az egyik szövetséges tagunk vezette le.

Miután megbeszéltük, hogy mi a koordinátor dolga és mit vár tőle a csoport, átbeszéltük a tipikus hibákat is, illetve azokat a dolgokat, amik mint nehézség felmerülhetnek egy esemény szervezésével kapcsolatban. Egy konkrét esemény példáján keresztül (lakásavató Kőbányán) végigvettük azokat a feladatokat, amik egy koordinátorra várnak, majd mindenki személyre szabottan kapott feladatot, amit önállóan dolgozott ki. Lényegében készítenünk kellett egy „műveleti tervet”. A kiadott feladatok között szerepelt egy őrség megszervezése kunyhóbontás esetén, egy lakhatási fórum szervezése, egy kezdő angoltanfolyam koordinálása, és egy kirándulás megszervezése is.

Nekem személy szerint az volt a feladatom, hogy (papíron) megszervezzek egy gyertyagyújtással egybekötött demonstrációt a Parlament előtt. Ezt 4 egységre bontva csináltam meg: FELADAT, HATÁRIDŐ, FELELŐS és TECHNIKAI ESZKÖZÖK. Ki kellett találnom, hogy hogyan választjuk ki a helyszínt, milyen technikai eszközökre lesz szükségünk, hogyan hirdetjük meg az eseményt, hogyan és hol szórólapozunk, hogy minél több hajléktalan ember tudjon róla, milyen formában értesítjük a sajtót, ki írja meg a beszédet és ki mondja el, stb. Vagyis az egész esemény forgatókönyvét meg kellett írnom.

A záró esemény az volt, hogy közösen kiértékeltük az általunk elvégzett feladatokat: megbeszéltük, hogy mi volt jó, mi maradt ki, és mit kellett volna másként csinálni. Az egész képzés nagyon jó hangulatba zajlott le, mindenki, aki ott volt, nagyon élvezte és sokat tanult!

2013. május 21.                                                                                                 Petrecz Pista

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.