A kilakoltatott zuglói kunyhólakók perének harmadik tárgyalási napja

Ez a cikk több mint 8 éves.

harmadik_1.JPGA Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával polgári peres eljárást kezdeményeztek azok a hajléktalan emberek, akiket a zuglói önkormányzat jogtalanul lakoltatott ki 2011 októberében. A XIV. kerület Francia út és Egressy út kereszteződésénél lévő, a MÁV Zrt. tulajdonában álló területen évek óta életvitelszerűen tartózkodó emberek saját építésű kunyhóit a kerületi önkormányzat embertelen módon, minden eljárási szabályt megsértve, megfelelő előzetes értesítés nélkül számolta fel. Voltak, akik hat- nyolc éve fennálló otthonaikat veszítették el valamennyi ingóságukkal együtt egyik pillanatról a másikra. A földönfutóvá tett emberek beperelték az önkormányzatot és azt kérik a bíróságtól, hogy az állapítsa meg az emberi méltóságukhoz való jog és az egyenlő bánásmód törvényi kötelezettségének megsértését.

A per történelmi jelentőségű, hiszen ha a bíróság igazat ad a felpereseknek, azzal precedenst teremt minden önkormányzat számára ahhoz, hogy a saját építésű kunyhóban élő emberekkel szemben is teljes jogú állampolgárként kell, hogy bánjanak. A per első tárgyalása 2012. október 11-én, második tárgyalása pedig 2013. február 19-én volt.

A május 30-i tárgyaláson a felperesek és az alperes tanúit hallgatják meg. A felperesek (vagyis a kunyhólakók) részéről két szociális szakember, az alperes önkormányzat részéről pedig Rozgonyi Zoltán alpolgármester, a kerületi vagyonkezelő munkatársa, valamint a Myrai Szent Miklós Egyház által fenntartott hajléktalanszálló vezetője szólalnak meg.

Mikor? 2013. május 30. (csütörtök) 10h

Hol? Fővárosi Törvényszék (Budapest V. ker. Markó u. 27. ), II. em. 43-es szoba

Facebook-esemény

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.