Utcajogász képzés A Város Mindenkiében

Ez a cikk több mint 10 éves.

uj kepzes.JPGA Város Mindenkié közel 3 éve működteti Utcajogász programját, amelyben önkéntes jogászok és az AVM érintett aktivistái minden héten pénteken 15 és 17 óra között adnak ingyenes jogi és szociális tanácsot hajléktalan és lakhatási nehézségekkel küzdő embereknek. A program beindulása óta mindig két jogász és két AVM-es aktivista van a helyszínen. A hajléktalan aktivisták nem adnak jogi tanácsot, de segítenek a jogászoknak és sokszor tapasztalati szakértőként tudnak társaiknak segíteni. Ahhoz, hogy egy AVM-tag részt vehessen az Utcajogászon segítőként, részt kell vennie egy képzésen, amelynek a végén vizsgát tesz a program működéséről és alapvető jogi és érdekvédelmi ismeretekből.

A legutóbb (kb. félévente szervezett) vizsga 2013. május 11-én szombaton volt. A képzés során az AVM hajléktalan aktivistái jogi totót töltöttek ki, amelynek során a köztéren élő hajléktalan emberek jogairól tanultak, egy bingó segítségével csapatokban dolgoztak olyan kérdéseken, mint például, hogy „mire jó a hajléktalanigazolvány, hol és hogyan lehet kiváltani?” vagy, hogy „mi a kilakoltatás szabályos menete lakásfoglalás esetén?” Szó volt a Fedél Nélkül terjesztés szabályairól és azokról a szervezetekről, amelyek jogvédelmet nyújtanak szegény embereknek. A képzés végén szituációs játékok segítségével tanulták meg az aktivisták, hogyan is működik a pénteki Utcajogász, kinek mi a dolga, mi az esetek felvételének menete stb.

Összességében nagyon jól sikerült a múlt szombati képzés. A szakmai tartalma, amit az önkéntes utcajogászok állítottak össze és vezettek, le nagyon jó volt. A házigazda Keresztes Jenő volt, aki szintén megtapasztalta a hajléktalanságot, de végzettsége folytán az Utcajogász csapatát erősíti. Jenő igencsak kitett magáért finom és tartalmas szendvicsekkel, üdítővel és kávéval. Az elméleti részek, játékok, illetve a jogi helyzetek jó sorrendben voltak, és jól is sikerültek. A jogi totó kérdései jól voltak megfogalmazva, mindenki számára érthetően, ezért a válaszok zöme is jól sikerült a vizsgázók részéről. Végül minden sikeresen levizsgázott és nemsokára az okleveleket is megkapják! Gratulálunk mindenkinek és köszönjük a jogászok segítségét!

Képek a képzésről itt.

2013. május 15.                                                                     Petrák István – Udvarhelyi Tessza

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.