Sajtótájékoztató: Kunyhóbontás ellen fellépő aktivisták perelték be az ORFK-t

Ez a cikk több mint 8 éves.

AVM határ út 027_kicsi.jpg2013. május 14-én lesz az a bírósági tárgyalás, ahol eldől, jogszerűtlen volt-e az a rendőri intézkedés, amelyet A Város Mindenkié (AVM) két aktivistája ellen alkalmaztak 2012 márciusában. Bende Annát és Misetics Bálintot rendőrök megbilincselték, és egyikőjük ruházatát át is vizsgálták a Határ út menti erdőben, mikor igyekeztek erőszakmentesen megakadályozni, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat által odarendelt munkások jogellenesen elbontsák azt a két kunyhót, ami évek óta négy állampolgár otthona volt.

A két aktivista az eseményeket követően a Független Rendészeti Testületnél tett panaszt, amiben – a jogtalan kunyhórombolás okán – megkérdőjelezték a rendőri intézkedés jogszerűségét és a rendőri fellépés arányosságát. A Független Rendészeti Testület kimondta, hogy a rendőri fellépés több részletében – így például az indokolatlan megbilincselés miatt – is alapjogot sértő volt. Ennek ellenére az Országos Rendőrfőkapitányság ezt követő határozatában minden részletében jogszerűnek találta a rendőri intézkedést. Az aktivistákat képviselő Társaság a Szabadságjogokért keresettel élt az ORFK határozata ellen és kezdeményezte annak felülvizsgálatát. Erről dönt május 14-én a bíróság.

Mikor? 2013. május 14. (kedd) 13:30

Hol? Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság II. ker. Csalogány u. 47-49. I. em. 4. szoba

A Város Mindenkié csoport kiáll Bende Anna és Misetics Bálint mellett, mert az önkormányzati intézkedést (a kunyhók lerombolását) jogszerűtlennek tartja. Az önkormányzat hivatalosan is úgy nyilatkozott, hogy semmilyen közigazgatási eljárást nem folytatott le a kunyhók lerombolása ügyében, és ezzel lényegében elismerte a jogsértést. Az Alapvető Jogok Országgyűlési biztosa is kimondta az önkormányzati eljárás jogszerűtlenségét. A környéken élők és utcai szociális munkások elmondása, a helyszínen készült felvételek szerint az érintett két kunyhó lakói példamutató rendet és tisztaságot tartottak.

Facebook-esemény

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.