A házfoglalás nem volt veszélyes a társadalomra

Ez a cikk több mint 8 éves.

targyalas_1.jpg2013. április 9-én kedden volt az első bírósági tárgyalás azoknak az aktivistáknak az ügyében, akik még 2013. januárjában elfoglalták a VII. kerület Csányi utca 5. alatt található üresen álló önkormányzati ingatlant. A házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelték. 27 házfoglalót előállítottak és jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt eljárást indítottak ellenük. Összesen több mint egymillió forint értékű bírságot állapítottak meg (fejenként 30 és 110 ezer forint között). Az aktivisták bírósági tárgyalást kértek, hogy kifejthessék, mi volt a céljuk a foglalással és a bírság elengedését kérjék, hiszen tettük nem volt veszélyes a társadalomra.

A mai tárgyaláson összesen tíz ember ügyét tárgyalta a bíróság, és kimondta, hogy bár az aktivisták ellenálltak a rendőri intézkedésnek, cselekedetük erőszakmentes volt, a társadalomra nem volt veszélyes, sőt fontos társadalmi problémára hívták fel a figyelmet. Jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt így tíz emberből két fő pénzbírságát figyelmeztetésre változtatta, további hét ember pénzbírságát csökkentette, egynek pedig fenntartotta az eredeti összeget. A mai napon így összesen több, mint 200 ezer forintnyi bírságot szabott ki a bíróság. A másik 17 aktivista tárgyalása április 10-én, 11-én és május 17-én lesz.

A Város Mindenkié csoport támogatta a hajléktalan aktivisták követeléseit. A csoport több ízben rendezett felvonulást az üresen hagyott ingatlanok hasznosításáért, nyilvánosan megfogalmazta szakmai javaslatait, és tüntetett a kiterjedt szociális bérlakás-rendszerért és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalásáért. Az AVM álláspontja szerint, ha törvénybe lenne foglalva a lakhatáshoz való jog, az magában kellene, hogy foglalja az elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalmát, és azt, hogy a társadalom minden tagja számára elérhető kell, hogy legyen a megfelelő színvonalú lakhatás. A lakhatáshoz való joggal az állam nem ingyen lakást biztosít, hanem olyan intézményrendszert épít ki és olyan lakhatási lehetőségeket teremt, amellyel a bajba jutott emberek ki tudnak jutni nehéz helyzetükből.

Képek a foglalásról itt.

Videó a foglalásról itt.

Képek a tárgyalásról itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.