A Csányi utcai házfoglalók bírósági tárgyalása

Ez a cikk több mint 10 éves.

targyalas_kicsi.jpg2013. április 9-én lesz az első bírósági tárgyalás azoknak az aktivistáknak az ügyében, akik még 2013 januárjában elfoglalták a VII. kerület Csányi utca 5 alatt található üresen álló önkormányzati ingatlant. A házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelték. 27 házfoglalót előállítottak és jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt eljárást indítottak ellenük. Összesen több, mint egymillió forint értékű bírságot állapítottak meg (fejenként 30 és 110 ezer forint között). Az aktivisták bírósági tárgyalást kértek, hogy kifejthessék, mi volt a céljuk a foglalással és a bírság elengedését kérjék, hiszen tettük nem volt veszélyes a társadalomra.

A Város Mindenkié csoport támogatta a hajléktalan aktivisták követeléseit. A csoport több ízben rendezett felvonulást az üresen hagyott ingatlanok hasznosításáért, nyilvánosan megfogalmazta szakmai javaslatait, és tüntetett a kiterjedt szociális bérlakásrendszerért és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalásáért. Az AVM álláspontja szerint, ha törvénybe lenne foglalva a lakhatáshoz való jog, az magában kellene, hogy foglalja az elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalmát, és azt, hogy a társadalom minden tagja számára elérhető kell, hogy legyen a megfelelő színvonalú lakhatás. A lakhatáshoz való joggal az állam nem ingyen lakást biztosít, hanem olyan intézményrendszert épít ki és olyan lakhatási lehetőségeket teremt, amellyel a bajba jutott emberek ki tudnak jutni nehéz helyzetükből.

A házfoglalók első tárgyalási napon sajtótájékoztatót tartunk a bíróság épülete előtt, ahol A Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistái tájékoztatják a sajtót a bírósági tárgyalás tétjéről és annak eredményéről.

Mikor? 2013. április 9. (kedd) reggel 9 óra

Hol? II. ker. Varsányi Irén utca 40-44. (a Széna tér mellett)

Képek a foglalásról itt.

Facebook-esemény

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.