Jogszerűtlen kilakoltatás a Rákospalota-Újpest vasútállomás mellett

Ez a cikk több mint 10 éves.

jozsi_kicsi.jpgA Város Mindenkié csoport a Twist Olivér Alapítvány utcai gondozó szolgálatától értesült arról, hogy 2013. március 26-án kedden a délelőtti órákban a Rákospalota-Újpest vasútállomás mellett található elhagyott épületből hat embert lakoltattak ki rendőri segítséggel a MÁV munkatársai.

Noha az itt lakó embereknek már többször jelezték a MÁV munkatársai, hogy egyszer majd el kell menniük, az évek óta tartó kampányszerű jelzést sosem követte hivatalos felszólítás vagy intézkedés. A Twist Olivér Alapítvány munkatársai hetente kétszer látogatták a helyszínt, több ízben az állomáson dolgozókkal is egyeztettek, hogy elősegítsék a minél problémamentesebb együttélést. A MÁV munkatársai ezzel szemben egyszer sem keresték meg az Alapítvány képviselőit, nem jelezték, hogy probléma lenne azzal, hogy az ügyfelek életvitelszerűen ezekben az ingatlanokban töltik éjszakáikat.

fal.jpgMiután múlt kedden az itt élő embereket kilakoltatták, az épületek ablakait és ajtaját befalazták. Az érintetteknek alig volt valamennyi idejük arra, hogy ingóságaikat kimentsék, több értéktárgyuk bent maradt a befalazott épületekben. Az itt élők szerint a rajtaütésszerű kilakoltatás minden előzetes hivatalos értesítés nélkül történt, és noha a kilakoltatási moratórium hivatalosan lejárt, a kilakoltatás napján is nagy hó volt és mínusz fokok.

A Twist Olivér Alapítvány munkatársai tájékoztatást kértek a IV., a XV. és a XIV. kerületi rendőrkapitányságoktól, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól és MÁV-tól is arra vonatkozóan, hogy pontosan ki intézkedett a területen és milyen felhatalmazással. Egyelőre sajnos sem az állomáson dolgozóktól, sem pedig a hatóságoktól nem kaptak kielégítő választ (a IV. és a XV. kerületi rendőrkapitányság arról tájékoztatott, hogy nem ők intézkedtek a területen).

csomag.jpgA március 26-i kilakoltatás teljesen jogszerűtlen volt, hiszen a MÁV-nak akkor is hatósági eljárást kellett volna kezdeményeznie, ha az ott lakók illegálisan laktak ott, és a rendőrségnek pedig nem szabadna együttműködnie olyan akciókban, amelyeknek minimum kétséges a jogszerűsége. Azonban a jogi szempontokon túl ez a kilakoltatás különösen embertelen volt, hiszen az érintettek nem tudtak felkészülni, és a rendkívül hideg időben egyik percről a másikra, bármilyen elhelyezés nélkül az utcára kerültek. A kilakoltatott emberek egy része azóta is kétségbeesve keresi, hová húzódhatnának be a következő éjszakákra.

 Miközben a Twist Olivér Alapítvánnyal közösen továbbra is várjuk a hatósági szervek magyarázatát az embertelen akcióra, az érintettek a Független Rendészeti Panasztestülethez fordulnak, hogy bejelentést tegyenek azok ellen a rendőrök ellen, akik a jogszerűtlen kilakoltatáshoz asszisztáltak, a szociális munkások pedig azon fáradoznak, hogy minél előbb megfelelő elhelyezést találjanak a kilakoltatott embereknek.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.