Erdőből lakásba – két szociális bérlakást adtak át Kőbányán

Ez a cikk több mint 8 éves.

sajtotaj.jpg2013. március 28-án ünnepélyes keretek között átadásra került az a két szociális bérlakás Kőbányán, amelybe jelenleg a Terebesi erdőben saját építésű kunyhóban élő hajléktalan emberek fognak költözni. A két, korábban üresen álló önkormányzati tulajdonú lakást a kerületi önkormányzat, a Szociális Építőtábor Egyesület, A Város Mindenkié (AVM) csoport és több más szervezet és magánember együttműködésében kb. 10 nap alatt újították fel az érintettek önkéntesek segítségével.

A felújításban résztvevő és beköltöző kunyhólakók jelenleg a Terebesi erdő lakói. Otthonaikat 2012 nyarán a Kőbányai Önkormányzat el akarta dózerólni, de A Város Mindenkié csoport és a kerületben dolgozó szociális szakemberek segítségével sikerült megakadályozni a bontást. Végül, a kerületi önkormányzat nyitottságának és sok civil szervezet anyagi és szakmai támogatásának köszönhetően az erdőből négy hajléktalan ember tartós lakhatásba kerülhet.

A lakásátadón Petrecz István, az AVM képviselője elmondta, hogy ehhez az eredményhez nagyon sok félnek kellett szorosan együttműködnie, amit a csoport már önmagában is jelentős eredménynek tart. A hajléktalan aktivista azt is kiemelte, hogy noha itt csupán négy ember lakhatásáról van szó, ez a kezdeményezés modellként szolgálhat más kerületi és települési önkormányzat számára. Jelenleg csak Budapesten több, mint 2000 önkormányzati bérlakás áll üresen, és ezek között sok olyan van, amely hasonló módszerrel rászoruló emberek otthonává válhatna. Petrecz István felhívta a figyelmet az „Elsőként lakhatás” megközelítésre is, amelyet sok országban nagy sikerrel alkalmaznak.

elotteutana_kicsi.jpgMolnár Péterné Valéria, az egyik beköltöző ezt mondta: „Öröm számomra ez a nap, hogy itt lehetek, és 16 év után lakásban élhetek. Tudom, hogy biztonságban vagyok. Kívánom, hogy azok is ilyen szerencsével járjanak, és ennyire sok segítséget kapjanak, akik hozzám hasonló helyzetben vannak.”

Weeber Tibor, Kőbánya alpolgármestere kiemelte az önkormányzat felelősségét a kerületben élő szegény emberek felé és azt is, hogy az önkormányzatnak szüksége van a civilek támogatására. „Oda kell menni ahhoz, akit megválasztottak. Néha harcolni is kell, de ebből nagyon jó dolgok születhetnek.” Az alpolgármester kijelentette, a most felújított kőbányai lakás bérlőjeként a beköltözők kőbányai polgárrá válnak, és ezentúl mindenféle ügyben fordulhatnak a helyi önkormányzathoz.

A Szociális Építőtábor Egyesület képviseletében Kovács Vera hangsúlyozta, hogy az egyesület számára mennyire fontos, hogy a programjaik révén láthatósává válik egy olyan társadalmi csoport, amelyről általában csak negatív összefüggésben hallani. „Büszkék vagyunk arra, hogy az építőtáborainkban megmutathatjuk, hogy a leghátrányosabb helyzetű emberek is képesek és hajlandók tenni saját magukért. Örömmel és büszkén dolgoznak, ha van erre lehetőségük” – mondta a civil szervezet tagja.

Mihály Bulcsú, a Magyar Vöröskereszt intézményvezetője elmondta, hogy más hasonló ügyekben, is számítanak a résztvevő szervezetek hasonló együttműködésére és az önkormányzat jóindulatára. Különösen fontos ez a Gyógyszergyári úti kunyhókban élő emberek ügyében, akiknek a sorsa továbbra is bizonytalan. Arra is kitért, hogy a Vöröskereszt nem hagyja magára a beköltözést követően sem az érintetteket, hanem az eddigi lelkesedéssel, de más minőségben folytatja tovább a szociális munkát.

Stanczel Adél (Alapítvány a Társadalmi Felelősségvállalásért) elmondta, hogy azért tartották fontosnak a felújítás támogatását, mert „olyan végiggondolt együttműködést segíthettünk, melyben az érintettek, a különböző segítő és érdekvédelmi szervezetek, az önkormányzat, valamint magánemberek közösen gondolkoztak, dolgoztak, és egyesítették az erőforrásaikat a probléma megoldása érdekében.”

Tatár Babett, a felújításhoz anyagi és szakmai támogatást is nyújtó Van Esély Alapítvány munkatársaként, kiemelte, hogy azért fontos számukra a program, mert személyre szabott megoldást nyújt, a segített emberek aktivitására épül, a támogatás sok szempontból megsokszorozódott és a megvalósításban résztvevő szervezetek példaértékűen működtek együtt: ki-ki a maga tudását, eszközeit hozzátéve.

Az ünnepélyes lakásátadáson – ahol több önkéntes és támogató is megjelent – felszólalt még Büki Péter, a Kőbányai Bárka Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője, amely szakmai támogatást biztosított a felújításhoz.

Előzmények

Fotók az erdőről

Fotók a felújításról

Fotók az ünnepélyes átadásról

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.