Erdőből lakásba – ma indul két kőbányai szociális bérlakás felújítása

Ez a cikk több mint 8 éves.

terebesi_kicsi.jpgA Város Mindenkié (AVM) csoport 2012 júniusában értesült arról, hogy a Kőbányai Önkormányzat el akarja dózerolni kb. 50 ember saját építésű otthonát a Terebesi-erdőben. Hosszas küzdelem után sikerült rávenni a kerületi önkormányzatot arra, hogy ne indítsa el a bontást addig, ameddig minden ott élő ember a számára megfelelő elhelyezést nem kapja. Több ott élő ember a Baptista Szeretetszolgálat átmeneti szállóira vagy munkásszállásra került, illetve a Vöröskereszt lakhatási programjába. A Város Mindenkié több erdőben élő tagja a Kőbányai Lélek-házba költözött, ahol egy éves bent tartózkodás után szolgálati lakásba költözhet, majd egy év után kerületi szociális bérlakásra pályázhat. Azonban több erdőben élő háztartásnak egyik fenti lehetőség sem volt elfogadható, így az AVM és az érintettek tárgyalásba kezdtek Weeber Tibor alpolgármesterrel a lehetséges megoldásokról.

A Város Mindenkié és az érintettek mindvégig ragaszkodtak hozzá, hogy az erdőben teljesen önálló háztartást vezető emberek nem kerülhetnek átmeneti szállóra. Szakmai javaslataink között szerepelt a Szociális Építőtábor modellje, amelynek keretében az érintettek újítanának fel egy szociális bérlakást, majd a befektetett munkát később lelakják. Mint kiderült, a kerületben éppen a tárgyalások idején folyt az önkormányzati lakásokkal kapcsolatos gazdálkodás átalakítása, így a kerület számba vette az üres, de felújítással beköltözhetővé tehető ingatlanjait és úgy döntött, hogy két rossz állapotú lakást megnyit két erdőben élő pár számára. Mi szerettük volna, hogy az erdőben egyedül élő és még mindig ott élő ötödik személy is bekerülhessen a programba, de az önkormányzat csak pároknak engedélyezte szociális bérlakás kiadását.

igénylés_kicsi.jpgMiután kiderült, hogy az önkormányzat hajlandó az üres lakásokat az kunyhólakók számára felajánlani, bevontuk a Szociális Építőtábort, mert nekik nagyon nagy tapasztalatuk van a szociális bérlakások saját erős felújításában. Végül a következő megállapodásra jutottunk az önkormányzattal: a két pár bérleti szerződést kötött két önkormányzati bérlakásra 2013. május 31-ig. Ez a határideje annak, hogy az önkormányzat saját költségén bevezesse a közműveket és az érintettek pedig az AVM és a Szociális Építőtábor és önkéntesek segítségével lakhatóvá tegyék a lakásokat. Ha a kerületi vagyonkezelő ekkor megfelelőnek találja a lakások állapotát, akkor május 31 után automatikusan meghosszabbítják a bérleti szerződést egy évre (amely a kerületben megengedett időtartam). Ha a lakóknak nincsenek elmaradásaik, akkor ezt a szerződést évente automatikusan hosszabbítják. A 25 négyzetméter lakások bérleti díja kb. 6000 lesz forint havonta, melyhez hozzá jön még a rezsi. A lakásokban kártyás villanyórákat szereltek fel, hogy megakadályozzák az eladósodást.

A felújítás ma, 2013. március 17-én kezdődik az Alkér utcában és a következő munkákat fogjuk elvégezni az érintettekkel és az önkéntesekkel (akik közül sokan maguk is A Város Mindenkié hajléktalan aktivistái): a használhatatlan vagy megrongálódott épületrészek bontása, az aljzat és tartóoszlopok betonozása, előtető ácsolása, ablakok és ajtók berakása, csiszolás, glettelés, külső vakolás és belső festés, parkettázás, valamint a fürdőszobai tömítések. A szakmunkákat nem önkéntesek végezték/végzik, hanem az önkormányzat által, illetve magányadományból támogatott szakemberek (pl. villany és gáz bevezetése, csapok felszerelése). A beköltözők kaptak néhány adománybútort is, ezeket majd a felújítás után fogjuk a lakásban elhelyezni.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sikerült elérni, hogy a kőbányai önkormányzat erőszakos bontás helyett otthont biztosít a kerületben élő hajléktalan emberek számára és úgy véljük, hogy noha még csak négy emberről van szó, ez a kezdeményezés modellként szolgálhat minden más kerületi és települési önkormányzatnak. Jelenleg csak Budapesten több, mint 2000 önkormányzati bérlakás áll üresen, és ezek között sok olyan van, amely hasonló módszerrel rászoruló emberek otthonává válhatna.

alkér.jpgBoldogok vagyunk, hogy Valéria, Albert, Julianna és Ferenc pedig hosszú-hosszú erdőben eltöltött évek után megfelelő és megfizethető lakhatásba juthatnak!

A felújítás menetéről folyamatosan tájékoztatunk Titeket A Város Mindenkié és a Szociális Építőtábor Facebook-oldalán.

A felújítás megvalósításában A Város Mindenkié csoporton és a Szociális Építőtáboron kívül nagyon sok szervezet és magánszemély működik közre, akiknek ezúton is nagyon köszönjük az együttműködést, az anyagi támogatást és azt, hogy idejüket erre a célra áldozzák. Többek között nekik: Kőbányai Önkormányzat, Kőbányai Bárka Szociális és Gyermekjóléti Központ, Magyar Vöröskereszt Bihari utcai telephelye és utcai szociális munkásai, Habitat for Humanity, Van Esély Alapítvány, Alapítvány a Társadalmi Felelősségvállalásért, Hajas Pál gépész, Ivány Endre művezető és több magánszemély.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.