A Gyógyszergyári úti erdő lakói megvédik otthonaikat a jogellenes bontástól

Ez a cikk több mint 11 éves.

andi_bulldózer_kicsi.jpg2013. február 7-én munkagépek jelentek meg a X. kerület Gyógyszergyári út melletti erdős területen, hogy eldózeroljanak két, a területen álló kunyhót. Az egyiket hat, a másikat két évvel ezelőtt építette fel otthontalanná vált tulajdonosa, mert nem akartak még méltatlanabb körülmények között, az utcán élni. A területet a kunyhóikkal együtt példásan rendben tartó emberekről az X. kerületi önkormányzat is tudott, mégis mindenfajta egyeztetés nélkül küldött felszólítást a területet birtokló Fővárosi Önkormányzatnak az építmények lebontásáról.

A Kőbányai Önkormányzat még 2012 októberében kötelezte a Fővárosi Önkormányzatot, hogy bontsa el a kunyhókat. A terület tulajdonosaként a Fővárosnak kötelessége a kerület felszólításának eleget tenni – a hatályos jogszabályok betartásával. Ezek alapján a Fővárosi Önkormányzatban közigazgatási eljárást kellett volna lefolytatnia, amelyről az érintetteket írásban értesíti. Az eljárás lehetővé tette volna a kunyhókban élő emberek számára a felkészülést az esetleges költözésre, és azt is, hogy a jogorvoslat lehetőségeivel megvédhessék otthonaikat. Mivel egyik önkormányzat sem gondoskodott arról, hogy a lakókat időben értesítse, vagy megfelelő elhelyezést biztosítson számukra, a kunyhólakóknak most esélyük sincs arra, hogy holmijukat biztonságba helyezzék és pár nap alatt új otthont találjanak maguknak.

A Város Mindenkié csoport és az érintettek az elmúlt napokban folyamatosan keresték a lehetőségét annak, hogy az otthonok erőszakos és jogszerűtlen elbontását megakadályozzák – sikertelenül. A kerületi jegyző szerint a Kőbányai Önkormányzat már nem tehet semmi, azonban a Fővárosi Önkormányzat kérheti a végrehajtási idő meghosszabbítását, melyet eddig még nem tett meg. Az érintettek írásban kérték a kerületi jegyzőt és a szociális ügyekért felelős alpolgármestert, hogy adjanak lehetőséget a személyes egyeztetésre, de egyelőre nem kaptak választ. A kunyhólakók 2013. február 8-án pénteken beadvánnyal fordulnak a Fővárosi Önkormányzathoz, melyben tájékoztatást, és a bontás felfüggesztését kérik. Ezen kívül, jogvédők segítségével a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak és a 39-es szabályra hivatkozva kérik, hogy a bíróság átmenetileg függessze fel a bontást.

Amennyiben a Fővárosi Önkormányzat holnap jogszerűtlenül fog bele a kunyhók lebontásába, akkor akár többmilliós kártérítési perrel kell számolnia, ha azonban a kerületi felszólításnak nem tesz, akkor egymillió forintos bírságot is kaphat a Kőbányai Önkormányzattól. Az egyetlen járható út a Főváros számára, hogy az érintettekkel lefolytatott közigazgatási eljárás idejére a kerületi jegyzőtől kéri a kötelező határozat végrehajtásának felfüggesztését. Ez lehetőséget adna arra is, hogy a két önkormányzat a kunyhók lerombolása előtt biztosítsa az ismét otthontalanná váló emberek megfelelő lakhatását.

A Város Mindenkié csoport az érintettekkel együtt bízik abban, hogy a Fővárosi Önkormányzat az egyetlen jogszerű lépést választja, és a végrehajtás felfüggesztését kéri. Azonban minden remény mellett az érintettek február 8-án pénteken is ki fognak állni magukért, és ha szükséges, élőlánccal védik meg saját otthonukat a lerombolástól. Reméljük, hogy a Főváros bölcsen dönt és sikerül elkerülni, hogy három, a szegénységében is büszke embert egyik pillanatról a másikra földönfutóvá tegyenek.

Fotók a helyszínről

A bontás előzményei

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.