„Első kézből a hajléktalanságról” – iskolai program 2012

Ez a cikk több mint 11 éves.

suli.JPGA rendhagyó osztályfőnöki óra lényege egy interaktív beszélgetés a hajléktalan emberek életéről közvetlenül az érintettekkel. A hajléktalanság általános helyzetét szociális szakemberek vagy aktivisták vázolják fel saját tapasztalataikon keresztül. A legérdekesebb azonban az a szituációs játék, melybe akár 10 diákot is be tudunk vonni aktívan. Ekkor saját bőrükön érezhetik meg a játékosok a hajléktalanság nehézségeit.

A 2009-ben a Fedél Nélkül című lap keretében indult ún. iskolai program az első tanév pályázati finanszírozása után kissé visszaesett. A norvég finanszírozású pályázat támogatásával sikerült elég propaganda munkát végezni az iskolák felé, hogy a vállalt 5 előadást koordinálni lehessen, és az előadói honoráriummal tudjuk a hajléktalan embereket segíteni.

A következő két éveben – amikor már A Város Mindenkié csoport aktivistái is beszálltak a programba – az iskolai program még nem haladta meg a 20 előadást. A tavalyi év azonban kiemelkedő lett a 47 előadásával! Az előadásokat összesen 25 intézményben tartottuk meg. Hét iskolában egynél több előadást tartottunk, de volt olyan iskola melyben három héten belül 11 előadást kellett tartanunk. 2012-ben már 4 egyetembe is eljutott a program. Hét előadás az Élőkönyvtár formában működött más hátrányos helyzetű csoportok képviselőivel egyetemben.Vidékre is eljutott a program. Eger, Ócsa, Szolnokon kívül a már jól bevált Kecskemétre. Sőt Kecskeméten belül most már nemcsak a katolikus leány gimnáziumban voltunk, hanem a reformátusban és a piaristában is.

Az év során 1200 diák és tanár kapott információt első kézből a hajléktalanságról. Az előadások 80%-ban lehetőség nyílt a népszerű szituációs társasjátékkal bevonni a diákokat. Az érzékenyítés a visszajelzések alapján legalább 50%-ban azonnali sikert ért el. Az élőkönyvtáros ismertetési módszeren kívül még egy nagyon kellemes újítás is született 2012-ben. December 15-én a Szent István Gimnáziumban együtt ebédelt és beszélgetett egy tucat hajléktalan ember, 8 tanár és 40 diák. Az élményt az iskolai lapban jelentették meg.

Az idei évet Sajókazán kezdtük a dr. Ámedkár iskolában.

További információ az iskolai programról.

2013. január 14.                                                                                                                       Balog Gyula

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.