Hajléktalan aktivisták foglaltak el egy üres budapesti házat

Ez a cikk több mint 9 éves.

foglalás1.jpgHajléktalan aktivisták néhány perce elfoglaltak egy VII. kerületi üres épületet a Csányi utcában, és Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot! feliratú molinót lógattak ki az első emeleti ablakból. A házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől és Tarlós István főpolgármestertől. A hajléktalan aktivistákat jelenleg közel két tucat fiatal élőlánccal védi a kilakoltatástól.

„Ma Magyarországon lakhatási válság van. Önkormányzati lakások ezrei állnak üresen, miközben emberek tömegesen veszítik el lakhatásukat” – mondta Lakatosné Jutka, az egyik házfoglaló hajléktalan aktivista – „Erre a kormány és az önkormányzatok hosszú távú lakáspolitikai intézkedések helyett rendészeti eszközökkel és tömegszállók építésével válaszolnak, és a hajléktalan emberekre kenik a felelősséget.”

Az elfoglalt ingatlan jól példázza az önkormányzat rendszerváltás óta tartó felelőtlen lakásgazdálkodását. Az önkormányzati tulajdonban lévő műemlék épület sok éve áll kihasználatlanul, és az önkormányzat legalább kétszer próbálta meg eladni ingatlanbefektetőknek. Az ingatlan mára romos állapotban van, vagyis elpazarolt közvagyon, pedig korábban legalább 10 családnak adott otthont.

„Valaha volt otthonom, ma mégis egyike vagyok annak a több tízezer állampolgárnak, akik az utóbbi években elvesztették lakhatásukat. Miért nincs elegendő szociális bérlakás, hogy a szűkös anyagi helyzetben élőknek is legyen megfizethető lakhatása, és ne kényszerüljenek arra, hogy az utcán vagy tömegszállókon éljenek?” – kérdezte Dombóvári László, egy másik hajléktalan aktivista.

Ma Magyarországon több millió ember él lakhatási szegénységben. Közülük kb. 10 ezer ember él Budapest közterületein vagy hajléktalanszállóin, és mintegy másfél millióan élnek emberhez nem méltó lakhatási körülmények között. Mintegy félmillió háztartásnak lehet a lakhatását veszélyeztető díjhátraléka, és minden ötödik háztartásban fordul elő, hogy pénzhiány miatt hátralékba kerültek a lakáshitel törlesztőrészletével.

A Város Mindenkié csoport támogatja a hajléktalan aktivisták lakáspolitikai követeléseit. A csoport több ízben rendezett felvonulást az üresen hagyott ingatlanok hasznosításáért, nyilvánosan megfogalmazta szakmai javaslatait, és tüntetett a kiterjedt szociális bérlakásrendszerért és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalásáért. A Város Mindenkié álláspontja szerint, ha törvénybe lenne foglalva a lakhatáshoz való jog, az magában kellene, hogy foglalja az elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalmát, és azt, hogy a társadalom minden tagja számára elérhető kell, hogy legyen a megfelelő színvonalú lakhatás. A lakhatáshoz való joggal az állam nem ingyen lakást biztosít, hanem olyan intézményrendszert épít ki és olyan lakhatási lehetőségeket teremt, amellyel a bajba jutott emberek ki tudnak jutni nehéz helyzetükből.

Képek a foglalásról itt (folyamatosan töltődik).

Percről-percre közvetítés a foglalásról itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.