Mire lehetne használni az üres üzlethelyiségeket?

Ez a cikk több mint 9 éves.

üzlet.jpgTéged is nyomaszt, hogy lépten-nyomon üres üzlethelyiségbe és elhagyott épületekbe botlasz a város utcáin sétálva? Nem csoda, hiszen Budapesten ma több ezer önkormányzati lakás és üzlethelyiség áll üresen, kihasználatlanul. Miközben semmilyen közösségi hasznuk nincs, a tulajdonos önkormányzatok havonta több tízmillió forintot költenek el fenntartásukra, hiszen az üres ingatlanokért is kell fizetni többek között közös költséget és minimális fűtés-, víz- és csatornadíjat. Ez a közvagyon egyértelmű pazarlása.

A hét elején ismeretlen barátaink teleplakátozták a várost, hogy minderre felhívják a figyelmünket. Ezúton is köszönjük nekik! Korábban már írtunk arról, hogy hogyan lehetne hasznosítani az üresen álló lakásokat, hogy emberek otthonai lehessenek. Most néhány olyan lehetőséget mutatunk be, melyekkel az üres üzlethelyiségeket lehetne hasznosítani közösségi célra, akár átmenetileg, de hosszabb távra is.

– Sok városban adják oda az üresen álló önkormányzati tulajdonú üzleteket civil szervezeteknek vagy művészeknek, hogy különböző kulturális és közösségi programokat, pl. kiállításokat, koncerteket, beszélgetéseket, képzéseket valósítsanak meg bennük.     

– Az üres üzletek kirakataiba installációkat, művészeti alkotásokat lehetne elhelyezni.
– Az utcafront láthatóságát kihasználva közösségi programok hirdetései vagy felhívásai kerülhetnének a kirakatba.
– Közérdekű, akár önkormányzati információkat, felhívásokat is közzé lehetne tenni az üres üzletek kirakataiban.

 – Kis költségű civil szervezetek a rezsiköltségért cserébe kivehetnék iroda céljára vagy közösségi találkozóhelynek.
– Ki lehetne bennük alakítani olyan közösségi kávézókat is, ahol a járókelők – köztük a szegény és hajléktalan emberek is –megpihenhetnek és ingyen vagy nagyon olcsón kávézhatnak, könyveket olvashatnak.
– Sok üzlethelyiségben található vécé, amelyeket megnyitva növelni lehetne a nyilvános illemhelyek számát is.

Van ötleted? Akkor hasznosítsd a közvagyont!

•    Segíts az üres ingatlanok feltérképezésében a Lakatlan projektnek

•    Kérd önkormányzatodat, hogy ne hagyja tönkremenni a kerületben található üres üzlethelyiségeket, és ne költse rá feleslegesen adópénzedet, hanem írjon ki pályázatot a közérdekű hasznosításra!

•    Ha van kész, megvalósítható ötleted, keresd fel vele önkormányzatodat és lobbizz a megvalósításért!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.