Ádám Renáta (Dzsaj Bhim Közösség) beszéde az AVM december 21-i tüntetésén

Ez a cikk több mint 11 éves.

renáta.jpgAhonnan én jövök, ez egy 3400 fős település, Sajókaza. Nagyon szép község. A falu közepén egy gyönyörű szökőkút látható, de a végén van egy nagy cigánytelep, ami egy nyomortanyához hasonló. Nehéz helyzetben élnek az emberek. Megnehezíti a cigányok életét az, hogy egy 24 négyzetméteres lakásban 8-an is laknak. Ami azt jelenti, hogy egymás hegyén-hátán vannak. A közlekedés elég nehézkes, mert óránként járnak a buszok. A cigánysoron található 4 csap, amiket közel 800 ember használ. Nagyon rossz a kapcsolatunk az Önkormányzattal, mert minden pályázatból kihagyják a cigánytelepet.

Kérdem én, a XXI. században ez megoldás?! Ahelyett, hogy megoldaná a problémát a kormány, hogy több fiatal család, építkezhessen, vagy használt lakást vehessenek, szabad kezet ad a helyi Önkormányzatoknak, hogy szigorúbb, keményebb rendeleteket hozzon. Ha segítségért fordulunk hozzájuk, pl. ha segélyre lenne szükség, vagy elhalálozik valaki, szembeállnak és azt mondják: „Ne haragudjon nincs a hivatalnak pénze.” Hogy milyen telepen élni, azt csak az tudja, aki ott él. Mit szeretnék mi? A gyerekeket az iskolában cseszegetik azért, mert sáros a cipőjük. Hogy ne legyen sáros, ha kilép valaki az utcára, és eső és hóolvadás esetén sártenger van az utcákon, mert nincs megcsinálva az út?

Mióta megismertük a Dzsaj Bhim közösséget, nagyot fordult az életünk. Lopott villanyórák helyett lett kártyás villanyóra, ami olyan, hogy addig van áram, ameddig van rajta pénz. És ezt is a Dzsaj Bhim közösségnek köszönhetjük. Nem kell félni az éves végelszámolástól, nem mennek emberek a börtönbe az áram miatt. Én személyesen részt vettem egy dajka tanfolyamon ahol 8-an végeztünk 97 százalékos bizonyítvánnyal. Végeztek nálunk 13-an kőműves tanfolyamot, akik szintén nagyon jól vizsgáztak. És végül sokan befejezték a nyolcadik évfolyamot. Nagyon sokat köszönhetünk nekik. Azt szeretnék, ha kormány és a mi önkormányzatunk is több támogatást adna a népnek.

Ma Magyarországon nyomorúságos körülmények között élnek roma és nem roma emberek! Nem engedhetjük, hogy Magyarországon korlátozzák jogainkat, önkényesen módosítsák az alkotmányt. Lakhatást, demokráciát, jogállamot!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.