Vida Katalin és Rakovics Marci (HaHa) beszéde az AVM tüntetésén

Ez a cikk több mint 11 éves.

haha_kicsi.jpgAzért vagyunk itt Veletek, mert hiszünk, egy igazságosabb társadalomban. De ezt csak igazságosabb politikával lehet felépíteni. Csak akkor, ha összefogunk! Diák a diákkal, diák a pedagógussal, és a nővérrel, a postással, a kisemmizett művészekkel, a szorongó közalkalmazottakkal és hajléktalan embertársainkkal, mindenkivel! Tehát mindenkivel! Mert egyenrangú állampolgárok vagyunk!

Az elmúlt hetekben az utcára vonultunk tiltakozni. Tiltakoztunk, tiltakozunk és tiltakozni fogunk a felsőoktatás szétverése ellen. Tiltakozunk a fölényes hazudozás ellen. Giró-Szász András kormányszóvivő és Kövér László házelnök azt mondták, nem értik, hogy miért tüntetünk. Nem értik, hiszen – ahogy ők mondják – minket már nem is érintenek az intézkedések.

Persze, hogy nem érti a kormány, mert nem érti mit jelent a szolidaritás és a felelősségvállalás embertársainkért. De a Hallgatói Hálózat számára természetes, hogy figyelünk egymásra és segítjük egymást. Nekünk nem a saját kiváltságaink megőrzése, hanem egy igazságosabb társadalom a célunk. Egy olyan társadalom, amelyben mindenkinek egyforma esélye van a boldogulásra – a lakhatásra, a tanulásra is.

A kormány nem akarja érteni a diákok követeléseit. Sem. Kommunikációs trükkökkel próbálnak egymás ellen fordítani minket. Minden nap új számokat dobnak be ugyanabba a képletbe. Totál önkényesen változtatják hol a keretszámokat, hol a pontszámokat. De a képlet ettől még nem változik. Mi azt mondjuk: a képlet hibás. Az önfinanszírozó felsőoktatás képlete a hibás.

És ezt nekünk meg kell változtatni! Nincs mese.

A felsőoktatás helyzete ismerős lehet. A kormány ugyanazt a logikát követi minden téren: fenyeget, megaláz és büntet! Aki nem tartozik a kiváltságos felső csoportokba, azt gátlástalanul kifosztja és kitaszítja! Az elmúlt két hét diáktüntetései és megmozdulásai nem csupán rövid életű tiltakozások, amiket majd csak megununk, és szépen hazamegyünk!  Tiltakozásunk nem múlik el ezzel az évvel! Az ünnepek alatt tovább gondoljuk és tovább szervezzük az összefogást! Nem engedünk az elveinkből!

Azt mondják nekünk, hogy erős Magyarországot akarnak. De aki erős, az nem letapossa, hanem segíti a gyengéket! Mi olyan demokráciáért küzdünk, melynek alapja az elesettek iránti igazi felelősség és az egymásba vetett bizalom. Ami valós figyelemmel kíséri minden állampolgár sorsát, legyen az pályakezdő fiatal vagy hosszú évek óta a szakmájában és szakmájáért küszködő. Mi olyan demokráciáért küzdünk, ami nem viseli el a pökhendi utasítást, a párbeszéd mellőzését.

A Város Mindenkié aktivistái szolidaritást vállaltak a hallgatókkal. Most mi állunk itt, hogy szolidarítsunk veletek. Köszönjük, hogy itt vagytok, köszönjük, hogy itt lehetünk.

2012. december 21.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.