Lakhatást, demokráciát, jogállamot! – tüntetés december 21-én

Ez a cikk több mint 9 éves.

parlamenttt_kicsi.pngMIÉRT TÜNTETÜNK?

Orbán Viktor 2012. november 30-án mondott beszédében „életszerűtlennek” nevezte az Alkotmánybíróság döntését, ami megsemmisítette a köztéri hajléktalanság büntetéséről szóló rendelkezést. A miniszterelnök kilátásba helyezte az Alaptörvény módosítását, és ezzel ő is beállt a hajléktalan emberek ellen két éve folyó hadjáratba, mely szociális megoldások helyett büntető intézkedésekkel sújtja a fedél nélkül élő embereket.

CSATLAKOZZ!

Szerinted is inkább az volna életszerű, ha a kormány a lakhatási válság megoldásán és a hajléktalanság megelőzésén dolgozna, és nem a hajléktalan emberek hatósági üldözésén?

 

Ha igen, akkor csatlakozz a tüntetésünkhöz 2012. december 21-én pénteken a Kossuth téren.

PROGRAM

14.30h – ételosztás
16-17h – tüntetés beszédekkel és közös performansszal

A tüntetésen beszédet mondanak többek között A Város Mindenkié, a Dzsaj Bhim Közösség, a Hiteles Mozgalom és a NANE képviselői is!

MI A LAKHATÁSHOZ VALÓ JOG ÉS KINEK SEGÍTHET?

A lakhatáshoz való jog azt jelenti, hogy megfelelő szociálpolitikai intézkedésekkel az államnak olyan körülményeket kell teremtenie, hogy a lakhatás a szegény emberek számára is megfizethetővé váljon. A lakhatáshoz való jog magában foglalja az elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalmát, és azt, hogy a társadalom minden tagja számára elérhető kell, hogy legyen a megfelelő színvonalú, azaz ivóvízzel, fűtéssel, világítással, csatornázással ellátott lakhatás. A lakhatáshoz való joggal az állam nem ingyen lakást biztosít, hanem olyan intézményrendszert épít ki és olyan lakhatási lehetőségeket teremt, amellyel a bajba jutott emberek ki tudnak jutni nehéz helyzetükből. Szeretnénk, hogy Angliához és Franciaországhoz hasonlóan Magyarországon is jogszabály rendelkezzen a kikényszeríthető lakhatáshoz való jogról.

A lakhatáshoz való jog érvényre juttatása nemcsak a hajléktalan emberek érdeke. Megfelelő szociálpolitikai intézkedések bevezetésével a lakhatáshoz való jog megoldást jelenthetne a bajba került devizahiteleseknek, a rezsihátralékosoknak, a bántalmazott nőknek és gyermekeiknek, az állami gondozásból kikerülő fiataloknak, azoknak az elszegényedett családoknak, akiket a hajléktalanná válás fenyeget, és annak a másfél millió embernek, akik a minimálisan megfelelőnél alacsonyabb színvonalú, felszereltségű vagy túlzsúfolt lakásban élnek.

ELŐZMÉNYEK

* A Város Mindenkié csoport nyílt levele Orbán Viktornak

* Dósa Mariann: Két jövő

* Udvarhelyi Tessza: A többség érdeke

* Az „életvitelszerű közterületen lakhatás” szabálysértéséről és A Város Mindenkié kétéves ellenállásáról

Kapcsolat: 06-70-217-2601 (Sebály Bernadett)

Email: [email protected]

Facebook-esemény

Az esemény szórólapja innen letölthető. Kérjük, hogy segítsetek, hogy minél több hajléktalan és lakásszegénységben élő emberhez eljusson a tüntetés híre.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.