Néma tanúk – az AVM a partnerkapcsolati erőszak ellen

Ez a cikk több mint 11 éves.

nema.jpg2012. november 25-én A Város Mindenkié tagjai részt vettek a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) által évről évre megrendezett „Néma Tanúk” felvonuláson. Ezen a napon, a nők elleni erőszak elleni küzdelem nemzetközi napján világszerte emlékeznek meg a nők elleni erőszak áldozatairól és hívják fel a közvélemény és a politikai döntéshozók figyelmét a nőket érő erőszak kiterjedtségére és az ez elleni fellépés fontosságára.

A Város Mindenkié megalakulása óta különös figyelmet fordít a nők elleni elnyomásnak – saját szervezetén belül és azon túlmutatóan is. A csoport tagjai munkájuk során nem hagyják figyelmen kívül a nőket és különösen a hajléktalan nőket a társadalomban érő hátrányokat, az elnyomás kifejezetten a nőket érintő módozatait. Tudjuk, hogy egy mozgalom csak akkor érhet el valódi, strukturális változásokat, ha a tagok a célokat demokratikusan határozzák meg és az ezek eléréséhez vezető munkát a lehető leginkább befogadó módon szervezik meg. Ezért az AVM tagjai számos megerősítő szabályt hoztak létre és alkalmaznak a hajléktalan nők egyenlő részvételének biztosítása érdekében.

A személyes találkozók alkalmával az erősebb önérvényesítő képességű (többnyire férfi) tagok önmérsékletet gyakorolnak a véleménynyilvánítás kapcsán (ez az ún. 5 másodperces szabály, ugyanis ennyi időt kell a „nagyobb hangú” tagoknak várni, mielőtt hozzászólásra jelentkeznek); a csoport nyilvános képviseletét a két nem kiegyenlített módon látja el; a vezető, illetve koordináló feladatok elvállalásakor pedig ösztönözzük és előnyben részesítjük a nőket. Alapelveink közé tartozik, hogy az erőszakot nem tekintjük magánügynek, tehát ha valamelyik tagunk a partnerétől bántalmazást szenved el, az automatikusan a csoport ügyévé válik, az áldozatot nem hagyjuk magára a problémával. A hajléktalan nők hosszú távú építkezését pedig egy csak nők számára nyitott munkacsoport, a HANEM (Hajléktalan Nők Egymásért) segíti. Kifelé pedig, mint minden más elnyomott társadalmi csoport, így a nők képviselőivel is szolidaritást vállalunk. Ezért a november 25-ei felvonuláson már évek óta részt veszünk.

A vasárnapi felvonulás beszédekkel kezdődött, amelyek a nők elleni, azon belül is elsősorban a partnerkapcsolati erőszak hazai és nemzetközi megnyilvánulásaival foglalkoztak. Bemutatták az ezzel kapcsolatos nemzetközi szabályozást és számos jó gyakorlatot, és felhívták a figyelmet a hazai politikai döntéshozók ezzel kapcsolatos súlyos mulasztásaira. Ezek után egy nagyon megrázó lista következett: elismert színésznők olvasták fel az idei évben a partnerkapcsolati erőszak áldozatává vált nők nevét és haláluk pontos okát. Ezt követően az áldozatoknak tanúságot állító női sziluettekkel sétáltunk el a Toldi mozitól a Blaha Lujza térre.

2012. november 26.                                                                                                               Dósa Mariann

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.