Nyílt válaszlevél Balog Zoltánnak a téli krízisellátás kormányzati finanszírozásáról

Ez a cikk több mint 11 éves.

hulla_kicsi.jpgTisztelt Balog Zoltán!

Köszönjük válaszát a 2012. november 6-án Önhöz eljuttatott nyílt levelünkre. Sajnálattal tapasztaltuk azonban, hogy az abban foglaltak nem felelnek meg a valóságnak.

Az Ön által vezetett minisztérium súlyos hibát követett el, amikor nem írta ki időben a téli krízisellátást finanszírozó pályázatokat. Ennek következtében a hajléktalan-ellátó szervezetek csak hónapokkal a krízisidőszak november 1-i kezdete után juthatnak majd hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyekből a tél során gyakran életmentő szolgáltatásaikat kellene finanszírozniuk.

Emlékeztetjük rá, hogy a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága már október elején felhívta rá a figyelmet, hogy „a finanszírozás hiánya miatt a vidéki városokban veszélybe kerül az utcán élő emberek intézménybe szállítását végző, gyakran életet mentő Krízisautók, a Diszpécserszolgálatok, továbbá rendkívüli hideg esetén a nappali melegedők hétvégi, éjszakai működése”. Míg Budapesten a Fővárosi Önkormányzat támogatásának köszönhetően valamivel jobb a helyzet, „a legyengült, ápolásra szoruló embereket elhelyező lábadozók működtetéséhez, az alapvetően szükséges gyógyszerek, kötszerek, élelmiszerek, illetve a nappali melegedők téli feladatainak biztosításához szükséges források itt sem állnak rendelkezésre”.

Arról van szó tehát, hogy az Önök mulasztása miatt Magyarország legszegényebb állampolgárai idén télen még arra az egyébként is elégtelen segítségre sem számíthatnak biztosan, amit az eddigi években kaptak. Ez ezrek életét, testi épségét veszélyezteti. Ennek tükrében különösen felháborító, hogy az Ön pártja az Alkotmánybíróságot vádolja azzal, hogy a hajléktalanság kriminalizálásáról szóló jogszabály megsemmisítése miatt „a jövőben nem garantálható a hajléktalanok alacsony halálozási aránya”.

Mindezek alapján meggyőződésünk, hogy amit a válaszában ír arról, hogy „a jelenleg aktuális pályázatok meghirdetése nem késett el, hanem a közigazgatási eljárási rend figyelembe vételével történik”, valamint, hogy „a hajléktalan-ellátás többlet forrásait akkor kell biztosítani, amikor az ellátórendszer – például a nagy hidegre való tekintettel már – nem tudja biztosítani az ellátást” értelmetlen mellébeszélés. A téli krízis-ellátás kormányzati finanszírozását úgy kell megszervezni, hogy az ahhoz szükséges források legkésőbb a téli krízis-ellátás kezdetekor az érintett szervezetek rendelkezésére álljanak. Ha mindezt a „közigazgatási eljárásrend” akadályozza, akkor Önnek miniszterként az is feladata, hogy ezen változtasson.

Úgy véljük, hogy a tisztességes válasz az Ön részéről valahogy így hangzott volna: „Elnézést kérünk a mulasztásunkért, amit nagyon sajnálunk. Mindent megteszünk azért, hogy helyrehozzuk ezt a hibát, és a finanszírozás hiánya ne akadályozza a hajléktalan emberek téli krízis-ellátását. A jövőre nézve pedig nyilvános vállalást teszünk, hogy legkésőbb egy hónappal a krízisidőszak kezdete előtt megnyugtatóan rendezzük a szolgáltatások finanszírozását.” Őszintén reméljük, hogy Ön is így gondolja, és noha a kormányzati kommunikációra jellemző arrogancia nem teszi lehetővé az Ön számára, hogy nyilvánosan felvállalja a minisztérium mulasztását, a színfalak mögött mindent megtesz annak orvoslása érdekében.

Üdvözlettel,

A Város Mindenkié csoport

Budapest, 2012. november 20.

A Város Mindenkié eredeti nyílt levele itt olvasható

Balog Zoltán válasza innen letölthető

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.