A Kis Tettek Politikája – beszámoló

Ez a cikk több mint 11 éves.

lipcse.jpg2012. október 4-5-én Balog Gyula és én képviseltük A Város Mindenkié csoportot A Kis Tettek Politikája című workshopon Lipcsében, ami elsősorban mint tapasztalatcsere-fórum volt fontos nekünk. Nagyon jól sikerült a bemutatkozásunk, ezzel rögtön a workshop középpontjába kerültünk. Sikeresen népszerűsítettük az AVM-et és jelenlétünk által a különböző társadalmi osztályok közös cselekvése a workshop egyik fontos témájává vált.

Ötleteket cseréltünk egy londoni magyar aktivistával aki a köztéri jogi kisokosunkhoz hasonló kiadványokat készít az ottani bevándorlóknak és a segítőiknek, ő nemsokára eljön az AVM köztér munkacsoportjának ülésére is. Beszéltünk a carsói Political Critique képviselőjével arról, hogyan tudtak sikeresen terjeszkedni és sejteket építeni vidéki városokban. Az iskolai programunk megtetszett egy aktivistának, aki sokáig faggatott minket róla, és szeretne hasonlót megvalósítani Londonban. Megismerkedtünk Artúr van Balennel aki felfújható óriástárgyakat készít tüntetésekre, és azóta Budapesten is tartott egy foglalkozást, amin több tagunk is részt vett. Hallottunk egy londoni projektről, ahol egy belvárosi hajléktalanszállón mesterszakácsot „igazoltattak” a konyhába, és megnyitották az ebédlőt a környékbeli bankok dolgozói előtt, akik jó pénzért együtt ehetik a finom ebédet a hajléktalan emberekkel.

A workshop szervezői összeismertettek bennünket a lipcsei HausHalten (HázTartás) csoporttal, akik üresen álló házak tulajdonosai és lakásra vagy helyiségre vágyó fiatalok, művészek, civil szervezetek vagy kezdő vállalkozók között közvetítenek piaci ár alatti, mégis kölcsönösen előnyös szerződéseket. A sikerük részben kötődik a speciális lipcsei lakáshelyzethez (a szokatlanul nagy arányban üresen álló lakások felborították a lakáspiacot), de az ötleteik egy része itthon is hasznosítható lehet. A rossz állapotú házakat nem egyszerre újítják fel: a beköltözés előtt a tulajdonosnak csak a lakhatás minimális feltételeit kell biztosítani, a lakók vagy használók az alacsony lakbér fejében lassan, akár szobánként hozzák rendbe a házat. A HausHalten bérlőket és a tulajdonosokat egyaránt segíti a felújításban munkaeszközökkel és szakértelemmel.

2012. november 1.                                                                                                                                      Bárász Tamás

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.