Krizantém és hullazsák – figyelemfelkeltő akció az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt

Ez a cikk több mint 11 éves.

hulla_kicsi.jpgA Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport 2012. november 6-án nyílt levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez és Soltész Miklós államtitkárhoz, hogy kifejezze felháborodását amiatt, hogy noha november elsejével elkezdődött a téli krízisidőszak a hajléktalan-ellátásban, a kormányzat még ki sem írta az ezt finanszírozó pályázatokat.

A csoport levelében emlékeztette a döntéshozókat, hogy a Hajléktalan Embereket Segítők Budapesti Társasága már több mint egy hónapja, október 1-jei közleményében felhívta a minisztérium figyelmét arra, hogy „az otthontalan emberek életét, testi épségét veszélyezteti a téli programok finanszírozásának bizonytalansága”. Eközben a híradások szerint már 5 ember halt meg kihűlés következtében a hideg idő beállta óta.

A nyílt levél mellett a csoport egy drámai akcióval is fel kívánta hívni a minisztérium figyelmét a gondatlanságra, amely emberek életébe kerülhet. A csoport hajléktalan aktivistái és szövetségeseik ma reggel hullazsákokba bújtak és a minisztérium épülete elé feküdtek. Méltóságteljes megemlékezés keretében egy aktivista virágokat helyezett el a „halottakra”, miközben Pergolesi Stabat Mater Dolorosa kezdetű műve szólt.

Balog Gyula, a csoport hajléktalan tagja beszédében elmondta, hogy a csoport meggyőződése – Magyarország Alaptörvényével összhangban –, hogy az államnak kötelessége az állampolgárok szociális biztonságának biztosítása, ideértve az emberhez méltó lakhatás lehetőségét is. „Ettől jelenleg fényévekre vagyunk: ezrek élnek utcán és túlzsúfolt tömegszállásokon, tízezreknél kapcsolták már ki a gázt, százezreknek van a lakhatásukat veszélyeztető hátraléka” – mondta Balog.

A csoport az akció végén átadta a nyílt levelet, amelyben a következő követeléseket fogalmazta meg a minisztérium felé:

1.    72 órán belül hívják össze a Országos Hajléktalanügyi Szakmai Tanácsot;
2.    haladéktalanul, de legkésőbb december 1-jéig biztosítsák, hogy a hajléktalan-ellátó szervezetekhez megérkezzenek a téli krízis-szolgáltatásokhoz szükséges források;
3.    a jövőre nézve tegyenek nyilvános vállalást arra, hogy legkésőbb egy hónappal a krízisidőszak kezdete előtt megnyugtatóan rendezik a szolgáltatások finanszírozását.

A minisztérium tájékoztatása szerint a nyílt levelet a holnapi nap folyamán kézbesítik a miniszter és az államtitkár számára.

Képek az akcióról itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.