Harmadik bírósági tárgyalás és döntés a ferencvárosi kunyhó-rombolások ügyében

Ez a cikk több mint 9 éves.

harmadik.jpgOktóber 30-án lesz a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a szabálysértési ügynek a harmadik tárgyalása, amit márciusban indított a IX. kerületi Rendőrkapitányság „jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség” szabálysértése miatt A Város Mindenkié (AVM) csoport két aktivistája ellen.

Bende Annát és Misetics Bálintot azért bilincselte meg, állította elő, és bírságolta meg a rendőrség a Határ út menti erdőben, mert igyekeztek erőszakmentesen megakadályozni, hogy a ferencvárosi önkormányzat által odarendelt munkások jogellenesen elbontsák azt a két viskót, ami évek óta négy állampolgár otthona volt. A tárgyalás nyilvános, várunk mindenkit szeretettel.

Mikor? 2012. október 30. (kedd) 12h

Hol? Pesti Központi Kerületi Bíróság (Budapest, II. ker. Varsányi Irén utca 40-44, fsz. 4-es terem).

Az ügy háttere:

Az első tárgyalási napon az aktivisták arra az ombudsmani jelentésre is hivatkoztak, amely megállapította, hogy az önkormányzat eljárása jogsértő volt: az ott lakók semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak az önkormányzat tervéről, az önkormányzat a bontáshoz szükséges közigazgatási eljárást nem folytatta le, és nem gondoskodott a földönfutóvá tett emberek elhelyezéséről sem. Dr. Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvéde továbbá felhívta a bíróság figyelmét az Emberi Jogok Európai Bíróságának azon döntésére, amely kimondta, hogy emberek otthona attól függetlenül jogi védelmet élvez, hogy lakói az adott ország jogszabályai szerint jogszerűen használják-e a területet vagy sem.

A második tárgyalási napon a bíróság megtekintette a két otthon elbontásának napján a helyszínen készült felvételeket, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a lerombolt kunyhók környezete tiszta és rendezett volt, ezért az önkormányzat hivatkozásai „szemétszedésre” és „aljnövényzet-írtásra” teljesen megalapozatlan. Hasonlóképpen nyilatkoztak a területen dolgozó egyetlen utcai szociális munkás szolgálat munkatársai is, a tárgyaláson benyújtott írásos dokumentumban. A dokumentumból az is kiderül, hogy a bontást megelőzően az önkormányzat nem értesítette őket, tehát nem merült fel az alternatív elhelyezés biztosítása. Az önkormányzat közben hivatalosan is úgy nyilatkozott, hogy semmilyen közigazgatási eljárást nem folytatott le a kunyhók lerombolása ügyében, és ezzel lényegében elismerte a jogsértést.

A Független Rendészeti Panasztestület bíróságon ismertetett állásfoglalása továbbá kimondta, hogy az aktivisták elleni rendőri fellépés több ponton jogsértő volt.

A soron következő tárgyalási napon hoz döntést a bíróság.

Az alapvető jogok országgyűlési biztosának jelentése a ferencvárosi kunyhó-rombolásokról

Az első tárgyalási napon a Ferencvárosi Önkormányzat épülete elé szervezett tüntetés képeit lásd itt

A Város Mindenkié aktivistáinak írásai az ügyről:

– Dósa Mariann: Intézményes kirekesztés. Népszabadság, 2012. április 2.

– Misetics Bálint: A jogállam mindenkié? Népszabadság, 2012. szeptember 15.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.